Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Federaţiei „Alma Mater” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale au căzut de acord miercuri asupra modificării structurii învăţământului preuniversitar. Potrivit ministrului Adomniţei, în urma modificării structurii învăţământului preuniversitar, durata liceului va fi de trei ani - clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.

Educaţia obligatorie va începe la 3 ani în grădiniţe şi va ţine până la vârsta de 6 ani. De la 6 ani, timp de un an, copilul va urma o clasă pregătitoare, iar apoi până la 16 ani va învăţa în gimnaziu.

„Prin noua structură, elevul la 16 ani va putea să aleagă între liceu sau piaţa muncii. Această nouă formulă va face ca, până în 2010, 85% dintre tineri să fie absolvenţi ai învăţământului liceal”, care va fi „generalizat”, a precizat ministrul Educaţiei.

Cristian Adomniţei a spus că admiterea la liceu se va face pe baza tezelor cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a. El a explicat că intrarea la liceu se va face în două trepte. În această situaţie, vor exista şi licee unde se va susţine examen de admitere, din cauza solicitărilor. Aceste licee vor trebui să anunţe condiţiile de examinare cu un an înainte.

La liceele în care se susţin examen de admitere, în cazul în care nu se ocupă locurile, se vor raporta locurile rămase libere. Se vor putea face înscrieri şi, ca şi la liceele unde nu se susţine examen de admitere, repartizarea va fi computerizată, pe baza mediei de la tezele cu subiect unic.

„Am schimbat structura învăţământului preuniversitar pentru a face cât mai atractiv studiul la liceu”, a afirmat Cristian Adomniţei, care a ţinut să sublinieze că elevii care vor intra în prezent în clasa a VIII-a nu vor susţine teze unice, urmând ca în luna august MECT să anunţe soluţia pentru anul viitor.

Ministrul Educaţiei a spus că pachetul de legi ar fi valabil pentru prima generaţie care intră în clasa a VII-a din anul 2008. Cristian Adomniţei a precizat că sistemul actual de bacalaureat va fi păstrat cel puţin încă un an.

„Nu este nevoie de bacalaureat de mai multe forme, întrucât există şcoli postliceale la care nu este obligatoriu bacalaureatul. Pentru a ajunge la facultate trebuie să ai diplomă de bacalaureat”, a explicat ministrul.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, s-a declarat de acord cu schimbarea structurii învăţământului preuniversitar. „Este o structură care corespunde reformei învăţământului românesc şi ne-o însuşim”, a spus Aurel Cornea.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu, a afirmat că, prin modificările la Legea învăţământului preuniversitar, „se va degaja mai bine materia”, astfel încât ce se preda în opt ani, se va putea preda, în viitor, în zece.

Izvoranu a declarat că în cadrul întâlnirii de miercuri dintre sindicalişti şi ministrul educaţiei nu s-au purtat discuţii despre salarizarea personalului didactic. „Nu se poate negocia o salarizare până când nu avem proiecţia bugetară pe anul 2008”, a conchis Gheorghe Izvoranu.

Rompres