nbc logo 17.11.07 Este cu siguranţă cea mai importantă ştire pentru audiovizualul românesc din acest an: unul dintre cele mai mari grupui mondiale din industria media şi a divertismentului, NBC Universal, a decis în cadrul strategiei de extindere la nivel mondial să-şi îndrepte atenţia spre România.


Intrarea pe piaţa tv românească a companiei americane va avea loc în luna decembrie 2007, când vor fi lansate într-o primă fază trei canale de filme şi seriale: SciFi Channel, Universal Channel şi Movies 24. Canalele vor fi subtitrate integral în limba română şi vor emite 24 de ore din 24.


Poate cel mai familiar nume dintre cele trei, SciFi Channel România va programa încă de la debutul său o varietate de producţii SF de succes, cum ar fi “Battlestar Galactica”, “Angel”, “Charmed”, “Flash Gordon”, “Firefly”, “Hogfather”, precum şi alte seriale şi filme ştiinţifico-fantastice.

sfc logo 17.11.07 Laurent Dumeau, vicepreşedinte pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al Global Networks, divizie internaţională a NBC Universal, a declarat pentru publicaţia “Capital” că SciFi se va poziţiona ca un post de masă, care se adresează întregii familii.


universal channel logo A doua televiziune oferită de NBC telespectatorilor români, Universal Channel, va avea o grilă mult mai variată, cuprinzând cele mai bune filme şi seriale din America şi Marea Britanie. Printre primele seriale pe care Universal le va difuza se numără “Dexter”, “Brotherhood”, “Cane” şi “Californication”.


Lansarea Movies 24 va avea loc pe 12 decembrie în trei ţări: România, Ungaria şimovies 24 logo Polonia.

Postul face parte din portofoliul “Sparrowhawk Media” o companie recent achiziţionată de NBC Universal Global Network, care mai deţine în România televiziunea Hallmark. Movies 24 va avea o grilă compusă în cea mai mare parte din producţii realizate special pentru televiziune şi nu va difuza filme hollywoodiene. Pentru primul an este estimată o investiţie de 10 milioane de dolari.


SciFi şi Universal vor avea semnal propriu pentru România începând cu 2008, în prezent, oficialii NBC negociind cu operatorii de cablu pentru includerea celor două televiziuni în grile. Movies 24 va fi disponibil pentru început doar prin intermediul platformei digitale Dolce.


În declaraţia oferită pentru “Capital”, Laureant Dumeau spune că planurile NBC pentru România nu se vor opri aici şi ne putem aştepta la mult mai multe: “România este o piaţă-cheie, competitivă şi va fi una dintre priorităţile noastre”.


Site-urile oficiale SciFi Channel România şi Universal Channel România sunt momentan în construcţie, existând posibilitatea înscrierii pentru newsletter.