Anul 2008 a reprezentat bomba anului in materie de segment internet in Romania, anuntul ca Yahoo vine in Romania. Vestea a inceput prin primvara si s-a tot dezvoltat timp de un an de zile. Nu a fost decat mai multa vorba caci pana acum nu am vazut nici un rezultat.

Nu ca ar fi contat pentru mine prea mult prezenta neaparata a Yahoo in Romania, dar cei care au facut un foarte mare tam-tam sunt cei de la Realitatea-Catavencu care au organizat tot felul de conferinte cu capi de afis big-bosi de la Yahoo si un interviu TV cu Boby Voicu, sef pe comunicatii din cate am inteles in Romania al Yahoo. Treaba lui ar fi fost sa popularizeze Yahoo Romania in randul utilizatorilor romani. Doar ca doar pasionatii de internet din Romania probabil stiu ca Yahoo se lanseaza si in Romania si mai cunosc si detalii. Tot ce s-a intamplat cu Yahoo Romania pana acum a fost doar schimb de pareri si postari pe net intre marii blogeri, din randul carora vine si Boby Voicu.

Data lansarii Yahoo.ro a fost mutata de vreo 3 ori anul trecut, ba prin august, ba prin septembrie fiind vazuta ca evenimentul anului. Cu toate astea Yahoo.ro nu va fi ceea ce isi inchipuie internautii romani obisnuiti cu frontpage-ul Yahoo.com. Conform spuselor lui Voiculescu, Yaho.ro nu va fi un portal, ci un loc cu informatii de baza pentru userii din Romania. Din alte surse se spune ca varianta.ro va fi realizata in colaborare cu trusturi media din tara. Cum pana acum cei care s-au agitat cel mai mult sunt cei de la Realitatea-Catavencu, tind sa cred ca ei sunt primii care colaboreaza deja ca parteneri media.

Ce este clar din toata afacerea asta e ca venirea lor in Romania e bazata pe mirosul frumos al banilor din reclame. Adica cei de la Yahoo, au vazut cat de popular e Mess-ul printre romani si au zis ca e un motiv bun sa isi indrepte atentia catre Estul Europei. Deocamdata, Yahoo isi scoate banii din reclame si fara a avea varianta romana, care ar fi total inutila daca site-ul Yahoo.ro va fi un fel de varianta ruseasca, finlandeza, elvetiana etc... Ar fi o mare pierdere de timp si o inulitate, insa se pare ca asa va fi, caci cei de la yahoo zic ca nu vor sa inghita tot traficul din .ro si ca yahoo.ro va fi departe rau de yahoo.com. Care sa fie grija lor, mila pentru site-urile romanesti sau frica de a pierde traficul romanesc de pe site-ul "al mare"?

Deocamdata singurele miscari ale Yahoo.ro, in afara de faptul ca nu s-a lansat, ar fi un blog "oficial", unde gasesti niste articole scrise din obligatia de a scrie ceva despre serviciile Yahoo, de fapt niste traduceri pentru aia mai neexpirementati in ale uitarii de parole si alte chestii.

Desi vor sa scoata bani din reclame, mai multi decat pana acum, Yahoo.ro va fi un site "light", care nu stiu cum va atrage foarte multi utlizatori romani care probabil vor avea mail si mess tradus in romana si alte cateva sectiuni si utilitati.

Dar mai e un lucru de stiut, Yahoo s-a trezit cam tarziu, insa merge pe sintagma mai bine mai tarziu decat niciodata. Google i-a luat-o cu mult inainte si ofera deja utilizatorilor din Romania foarte multe servicii online pe limba lor, ca sa numai vorbim decat de popular a devenit serviciul lor de reclama Adwords, si asta in doar doi ani. De asemenea nici cei de la Microsoft, din pacate prea putin populari, nu duc lipsa de aplicatii in romana. Probabil ca nu stiti ca mult mai popularul peste ocean sau vestul europei, MSN Messenger, oarecum similar cu YIM 9, are varianta in romana.

Deocamdata pentru doritori, propun un mic experiment, faceti un click aici si spuneti-mi ce vi se pare mai util, un site Yahoo.ro sau poate un robotel mai perfomant, cum e cel de la Google pe care l-am folosit, care sa traduca textele.