Studiile asupra fenomenului intitulat playere audio si a faptului ca milioane de europeni le folosesc in fiecare zi cand sunt pe strada sau in drum spre serviciu, scoala etc. au aratat tot mai mult ca acestea reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Faptul ca foarte multe persoane stau toata ziua cu castile in ureche nu ar reprezenta o mare problema, ci faptul ca asculta muzica cu volumul dat la maxim, lucru ce ar putea afecta pe viitor auzul multor persoane.

Astfel, Comisia Europeana a luat decizia de a impune producatorilor de playere audio sa limiteze volumul la care se poate asculta muzica.

Decizia adoptata pe 23 iunie(2009/490/CE) stipuleaza ca "Playerele audio personale se proiectează și se produc astfel încât să se asigure că, în condiții de utilizare normal previzibile, sunt în mod intrinsec sigure și nu afectează auzul."

Astfel, producatorii de mp3 playere vor trebui sa respecte urmatoarele doua puncte:

1. expunerea la nivelurile de sunet are o durată limitată pentru a evita afectarea auzului. La un nivel de 80 dB(A), durata de expunere este limitată la 40 de ore/săptămână, în timp ce la un nivel de 89 dB(A), durata de expunere este limitată la 5
ore/săptămână. Pentru alte niveluri de expunere se aplică o intrapolare și o extrapolare liniare. Se ține cont de gama dinamică de sunete și de utilizarea previzibilă în mod normal a produselor;
2. playerele audio personale prezintă avertizări adecvate cu privire la riscurile implicate de utilizarea dispozitivului, la modalitățile de a le evita, precum și informații pentru utilizatori în cazurile în care expunerea prezintă un risc de afectare a auzului.