Ceea ce la inceput parea a fi un nou scandal intre minister si univeristate care se va aplana pana la urma a devenit intre timp un scandal cu tendinte de a prinde proportii, daca stam sa ne gandim la numarul de studenti care au de suferit.

Inceput in urma cu 2 saptamani, conflictul dintre Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, si conducerea USH se pare ca si-a gasit un castigator, legea. In urma cu aproape o saptamana aflam de la Realitatea chiar din gura ministrului ca studentii nu au motive reale de ingrijorare decat atunci cand va fi promulgata o lege prin care problemele vor aparea.

Si se pare ca ele au aparut in cursul acestei saptamani, cand dupa indelungi discutii intre minister si reprezentantii Universitatii cei din urma au plecat capul si au ales sa intre in legalitate si sa faca asa cum cere ministerul. Lucrurile s-au complicat astfel pentru ca zeci de mii de studenti din tara ai USH de la forma de invatamant ID au aflat ca au urmat programe de invatamant neacreditate si ca diplomele lor nu vor fi recunoscute. Singurul centru ID acreditat al USH este cel din Bucuresti, unde de asemenea nu toate facultatile au acreditare.

Prezenta aseara la videochatul Pro TV, doamna Andronescu a tinut sa precizeze ca specializarile acreditate sau autorizate ale Universitatii Spiru Haret au fost publicate pe site-ul Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a veni in ajutorul celor care vor sa se inscrie la aceasta unitate de invatamant, sau sunt deja inscrisi si vor sa verifice daca invata la o forma de invatamant acreditata.

Asadar, mai jos gasiti atasate doua documente care va vor raspunde la intrebari:

- Lista specializărilor, a programelor de studii, formelor de învăţământ (zi, învăţământ cu frecvenţă redusă - FR sau învăţământ la distanţă - ID) de la Universitatea Spiru Haret, autorizate/acreditate de CNEAA/ARACIS

- Lista centrelor teritoriale pentru învăţământul la distanţă ale Universităţii Spiru Haret care nu funcţionează legal

Rezulta asadar ca toti studentii de la formele de invatamant ID ale USH din afara Bucurestiului vor trebui sa se transfere la o specializare acreditata sau alta facultate, dupa cum a precizat ministrul educatiei. Insa, in afara de aceasta situatie, Ecaterina Adronescu a tinut sa precizeze faptul ca in mod normal un profesor nu poate avea mai mult de 15-20 de studenti repartizati iar la Spiru Haret exista si cazuri de 150 de studenti la un singur profesor.

Ministrul a raspuns si la o serie de intrebari adresate de utilizatorii site-ului protv.ro iar inregistrarea videochatului o aveti mai jos.