Obiceiul de a face dus in fiecare zi poate sa dauneze sanatatii, deoarece, odata cu apa, dusul imprastie si un nor de bacterii in fata si, implicit, in plamanii nostri, sustin cercetatorii. Responsabila pentru aceasta situatie este para de dus, in care prolifereaza tot felul de germeni, care, in momentul in care dam drumul la apa, sunt ejectati direct pe noi.

Acesti germeni, care exista in para de dus intr-o concentratie de 100 de ori mai mare decat in mod obisnuit, pot cauza probleme respiratorii, infecti pulmonare, stari de oboseala sau senzatia de gat uscat, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de marti.
Profesorul Norman Pace si colegii sai de la Universitatea din Colorado au testat 45 de pere de dus din noua orase de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si au descoperit ca 30% dintre acestea pot provoca infectia cu Mycobacterium avium. Descoperirea, publicata in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences", intareste concluziile unor studii anterioare care sugerau ca infectiile la plamani sunt tot mai des intalnite in tarile dezvoltate deoarece populatia acestora obisnuieste sa faca dusuri frecvente. Cele mai vulnerabile in fata acestor infectii pulmonare sunt persoanele varstnice. "Daca te improsti cu apa chiar in momentul in care dai drumul la apa de la dus ai toate sansele sa fi expus la o mare concentratie de Mycobacterium avium, ceea ce nu este deloc bine pentru sanatate", a declarat Pace. In aceste conditii, cercetatorii ne recomanda sa facem baie in loc de dus sau sa schimbam perele de dus odata la cateva luni. Un alt sfat oferit de oamenii de stiinta este sa iesim din baie imediat dupa ce am dat drumul la dus si sa asteptm cateva minute inainte de a ne intoarce sa ne spalam, precizeaza "The Telegraph".

Sursa: Ziua