Zvonurile fanteziste conform carora telefoane Nokia 1100 produse acum sase ani ar fi extrem de cautate de hackeri specializati pe fraude bancare au facut ca termenul "Nokia 1100" sa fie primul in topul cresterilor la cautarile in Romania pe Google in ultima saptamana.

Presa a scris ca se ofera sume de bani uriase pentru acest telefon vechi si totul a pornit de la un anunt facut de o firma olandeza in aprilie, cum ca un telefon 1100 s-ar fi vandut pentru 25.000 euro.

Statisticile Google Insight arata ca termenul Nokia 1100 a avut cea mai mare crestere in topul cautarilor pentru ultima saptamana in Romania (+250%), la egalitate cu "filelist.ro" si peste termeni precum "loto 6 49" si "gazeta sporturilor".

O firma olandeza numita Ultrascan scria in aprilie ca pretul pentru acest telefon vechi a explodat din cauza unor informatii dubioase care indicau faptul ca hackerii ar fi interesati de aceste terminale care, chipurile, i-ar ajuta sa obtina informatii confidentiale ale clientilor de internet banking.

Nokia 1100 e produs din 2003 si pana acum s-a vandut in peste 200 milioane de exemplare. E un telefon simplu, fara functii "de fite", si a fost produs pentru tarile emergente.

Ultrascan sustinea ca din cauza unei erori de fabricatie, telefoane 1100 din seria produsa in Germania in 2003 pot fi reprogramate de hackeri sa foloseasca numarul altcuiva, pentru a trimite dar si pentru a primi SMS-uri pe acel numar. Acest artificiu ar deschide posibilitatea unor fraude bancare deoarece bancile trimit clientilor un cod de identificare ce poate fi folosit doar o data pentru efectuarea unei tranzactii, iar hackerii, chipurile, ar putea sa scoata bani din contul celui caruia i-au "deturnat" numarul de telefon.

Nokia a spus ca nu are cunostinta de vreo greseala de fabricatie la 1100 si nici nu intelege cum un astfel de telefon simplu ar putea fi folosit de hackeri.

Hotnews