Nu vorbim despre albumul lui Enrique Iglesias ci despre unele stari pe care le avem unii de la o vreme atunci cand incercam sa dormim. Deregula lumea spune ca atunci cand nu putem dormi, cand stam pana tarziu in noapte in fata monitorului sau uitandu-ne la televizor ca avem insomnie.

Mi se intampla in ultima perioada sa nu pot sa adorm de fel... poate si din cauza faptului ca sunt inca in concediu fara plata. Dar mai mult ... nu pot adormi din simplul motiv ca ale mele ganduri nu imi dau pace. Nu vi s-a intamplat sa faceti griji din cauza unei persoane ? Sau daca tii mult la o persoana, aceasta sa iti fie prezenta in gandurile tale .. facandu-te sa te rostogolesti de o parte a alta a patului... sa iei perna in brate sau sa dai drumul la televizor sau la muzica.. poate, poate iti limpezesti gandurile si uiti pe moment de ce ar mai trebui tu sa faci ca totul sa fie ok cu acea persoana?

Cu toate astea Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea dupa o scurta perioada de somn (1-2 ore de la adormire).

Se spune ca un adult sanatos trebuie sa doarma in general 6-8 ore din 24, iar copiii ceva mai mult. Este adevarat insa ca exista persoane care au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sint exceptii.

Circumstantele in care pot aparea insomniile sint: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul etc.

Articol complet pe Hi5 sau aici