Reclamele la produse precum margarina, guma de mestecat, sucurile sau dulciurile ar putea să nu mai fie difuzate la televizor.

Astfel, spoturile publicitare care promovează alimente nesănătoase pentru copii vor fi interzise şi în România. Ţara noastră trebuia să adopte directiva UE încă de la sfârşitul anului trecut, lucru care nu s-a întâmplat.

Sprijin de la UE

În acest sens, eurodeputata PSD Daciana Sârbu a cerut Comisiei Europene să intervină pentru a limita publicitatea mincinoasă, mai ales a celei cu efecte asupra copiilor.

Sârbu a atras atenţia că, în România, Guvernul nu intervine în nici un fel pentru a interzice spoturile publicitare care promovează alimente nesănătoase pentru copii, deşi o directivă UE în acest domeniu trebuia transpusă în legislaţia românească până la finalul anului trecut.

Margarina, bună pentru copii?

"În 2007, directiva privind mass-media audiovizuală a fost amendată, adăugându-se articolul 3E2, care subliniază faptul că guvernele statelor membre trebuie să încurajeze furnizorii de servicii media să dezvolte coduri de conduită pentru a limita publicitatea pentru alimente şi băuturi nesănătoase.
Publicitate

Se interzice totodată ca o astfel de publicitate să acompanieze programele pentru copii", se arată în intervenţia eurodeputatei.

Aceasta a dat exemplu o companie producătoare de margarină care îşi promovează produsul spunând că acesta conţine substanţe necesare pentru nutriţia copiilor, dar omiţând faptul că acesta conţine şi o serie de ingrediente nesănătoase.

Cotidianul