Ministerul Finanţelor a cerut taxe mai mari pentru licenţele de televiziune digitală, însă, în final, preţul unei licenţe a rămas la 2,5 milioane de euro. Hotărârea de Guvern care stabileşte tranziţia la televiziunea digitală ar putea fi adoptată de Executiv săptămâna viitoare, dacă proiectul acesteia primeşte girul Ministerului de Justiţie.

Până la 1 ianuarie 2012, toate ţările europene vor trebui să treacă la transmisia programelor de televiziune în format digital şi să înceteze transmisia analogică (prin antena terestră). În România însă, Hotărârea de Guvern care stabileşte procedura de tranziţie de la analogic la digital ar fi trebuit aprobată încă de anul trecut.

Oficialii Ministerului Comunicaţiilor explică această întârziere prin faptul că Hotărârea a fost reţinută mai mult decât trebuia la Ministerul Finanţelor şi asta pentru că instituţia dorea o taxă mai mare de licenţă întrucât au perceput-o ca pe una de telefonie.

Câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 31 mai, iar atribuirea se va încheia până la 1 iulie. Licenţele vor fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii, o licenţă urmând să coste 2,5 milioane de euro.

In România, peste 1,4 milioane de gospodării, care recepţionează televiziune prin antenă terestră, nu vor mai primi semnal analog de la 1 ianuarie 2012, termen stabilit de Comisia Europeană. În plus, alte 400.000 de gospodării nu au, în prezent, semnal TV. Aceste gospodării vor avea nevoie de un receptor DVB-T, care poate fi un decodor încorporat în televizor sau de un set-up box.

Reprezentanţii operatorilor de cablu spun că trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie făcută ţinându-se cont de veniturile mici ale utilizatorilor. „La fel ca în Ungaria, avem foarte mulţi clienţi care primesc semnal analogic şi care au nevoie doar de un televizor, însă,pentru televiziunea digitală aceeaşi familie are nevoie de un abonament şi de un receiver pentru fiecare aparat", arată Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Adevarul