In urma cu o saptamana, dupa ce m-am intors de la facultate, am facut o mica plimbare la City Park Mall din Constanta. Si cum imi facusem un mic obicei din a face un mic popas la magazinul Diverta pentru a mai citi cateva randuri din diverse carti, am zis sa le fac o vizita.

Nu mare mi-a fost surpriza sa vad magazinul inchis. De fapt totul era la locul lui doar ca luminile erau stinse si niste cosuri de cumparaturi blocau intrarea. Ulterior au fost coborate si gratiile moment in care am inteles ca ceva nu e in regula.

La cateva zile dupa, am revenit in mall pentru a da peste aceeasi situatie iar gandul m-a dus repede spre ideea ca magazinul se va inchide. Ieri a venit si confirmarea, Compania Diverta, membră a grupului RTC Holding, a anunţat începerea procesului de insolvenţă, administratorul propus fiind Casa de Insolvenţă Transilvania.

Se pare ca Diverta a fost puternic afectată de scăderea înregistrată de economia românească anul trecut. Lantul de magazine a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 milioane de euro, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent, şi aproximativ 55% dacă se ia în calcul scăderea organică, spun reprezentanţii companiei. „Ca răspuns la situaţia dificilă, Diverta a luat mai multe măsuri de creştere a eficienţei, cele mai notabile fiind reducerea fondului de salarii cu 45% şi a numărului de angajaţi din retail cu 40%. De asemenea am depus eforturi susţinute pentru reducerea chiriilor, însă ne-am lovit de rezistenţa anumitor dezvoltatori care nu au acordat reduceri de chirii sau au fost împotriva rezilierii contractelor pe cale amiabilă”, spun reprezentanţii Diverta.

Diverta deţine în prezent 62 de magazine în 39 de oraşe cu o suprafaţă de peste 24.000 mp, inclusiv cel din Republica Moldova.


Si uite asa, misiunea de a gasi in oras vreo librarie devine din ce in mai dificila. In momentul de fata amatorii de carte au urmatoarele alternative: fie merg la hypermarket la standul de papetarie/carti (de ex Carrefour), fie alearga sa prinda deschis la cea mai veche libarie din oras, Mihai Eminescu, mutata din centru de langa Tomis Mall tocmai langa Policlinica cu Plata (zona Antoniade). Majoritatea din noi ajungeam la mall (Tomis Mall sau City Park), unde gaseam deschis fie la Diverta fie la Carturesti. Desigur daca buzunarul nu iti permite poti incerca vanzatorii ambulanti de carti (din ce in ce mai rar de gasit), fie mai cautam alte librarii (putine la numar in oras).