Pentru ca tot suntem in trend, dupa un clip care a facut haz de necaz de situatia actuala, e randul sa ascultam povesti de adormit copii marca Emil Boc, primarul de Cluj, ajuns premier, tocmai pentru ca e bun pe post de papusa. Daca stiti povestea cu Pinocchio, poate ar trebui sa il comparam pe domnul Boc cu personajul de poveste, sculptat de batranul Gepetto, un mic tamplar din Italia, care se simtea singur si avea nevoie de o companie. Al nostru tamplar l-a creat pe Pinocchio, pe care a incercat sa il educe si sa il invete, asa ca pe o papusa. Banuiesc ca observam asemanarile cu tandemul Basescu -Boc.


Daca mai tineti minte conferintele de presa in care domnul Boc se jura cu mana pe inima ca fortat de imprejurari, si mai ales de reformele cerute de FMI, va trebui sa taie salariile bugetarilor cu 25% dupa putin timp a venit si o declaratie interesanta de la FMI. Mai intai, un director de relatii externe declara: „Guvernul României a ales să se concentreze pe reducerea cheltuielilor, în special pe tăierea salariilor. Aceasta a fost decizia Guvernului [...] Noi am precizat că, în România, ca în orice altă ţară, este foarte important ca cei vulnerabili să fie protejaţi, iar măsurile cu impact social major să fie limitate".

Dar evident, ca domnul nostru nu s-a lasat intimdat ca FMI-ul a zis sa numai arunce pisica peste gardul vecinului si a continuat sa il asculte pe taticul. Si cum deja incepusem sa ne obisnuim cu minciunile, haideti sa dam ascultare celor doi mari vrajitori ai tarii. Mai intai haideti sa ii vedem cum si-au facut incalzirea:



Observam asadar cam cum merge vrajeala in sistemul politic romanesc, de la salarii crescute cu 50% pentru profesori, am ajuns brusc la taieri de 25%. Si uite asa a inceput circul. Sub presiunea protestelor, domnul Boc nu s-a lasat induplecat si a promulgat legea masurilor de austeritate sub protectia unui articol neconvingator din Constitutiecare ii da dreptul, ca in caz de urgenta, sa incerce sa salveze tara de la un viitor dezastru. Sub promisiunea ca in baza acestui articol, timp de 6 luni, adica pana la finalul anului, bugetarii vor avea salariile taiate cu 25%, iar salariul minim in sistem va reveni la 600 de lei, sindicatele au capitulat si au decis sa taca.... asta desi au facut mare galagie in urma cu ceva luni

Zis si facut.. am ajuns in momentul in care salariile s-au taiat cu 25%, absolut orice alt spor a disparut, si uite asa s-a ajuns la salarii magnifice de 460 de lei. Evident, ca surprizele nu s-au lasat asteptate, si al nostru Pinocchio a mai facut recent niste declaratii, pe care le ascultam si noi cu mare interes.



Daca nu ati auzit bine ce a spus va fac un rezumat: "Cu privire la creşterile salariale, vreau din start să fac precizarea că mă refer, ca punct de pornire, la salariile diminuate cu 25%, potrivit legii în vigoare. Pentru 2011 există o variantă minimală care ne arată că, în condiţiile în care ne încadrăm în masa salarială de 39 miliarde lei şi nu se acordă al 13-lea salariu, poate avea loc o creştere salarială, în raport cu salariile diminuate astăzi cu 25%, în medie cu 10 procente". Cu alte cuvinte e ca in piesa aia "ce bine imi pare ca ati luat teapa..."

Si lucrurile nu se opresc aici: "Guevrnul s-a angajat în negocierile cu FMI să concedieze 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, şi să renunţe la minim 15.000 de angajaţi din sectorul public în 2011". Dec lucrurile devin din ce in mai interesante.

Intrebarea este, mai suportam mult toate aceste magarii ? Unde sunt sindicatele acum, au fost cumva pus la zid toti liderii de sindicat si numai e nimic de zis ? Probabil ca marii lideri de sindicat au zis ca daca e vara e rost si de un mic concediu nu ?

Dar stati, ca pe zi ce trece lucrurile sunt din ce in ce mai halucinante. Desi au zis ca acestea sunt singurele masuri de iesire din criza, iata ce declara Emil Boc: "Scaderea economica in 2010 va fi mai mare fata de cat se anticipa"... Si ca sa gaseasca tap ispasitor, domnul Boc da vina pe curtea constitutionala si pe... inundatii.

Dar ca sa radem de numai putem, Pinocchio se pare ca are minte de copil. La sfarsit de saptamana, Boc declara "Daca am lua doar masuri caldute, populare, de imagine, am fi frumosi in sondaje, dar tara s-ar prabusi maine. Ne-am imbata cu cifrele din sondaje in 2010, dar sansele de redresare a tarii ar fi risipite pe o perioada indelungata si va asigur ca nimeni nu ne-ar ierta la urne in 2012".

Premierul Emil Boc este convins ca nu cifrele din sondajele de opinie actuale conteaza, ci rezultatul la alegerile din 2012, atunci cand PDL va reveni in forta pe scena politica, datorita masurilor care au fost adoptate in perioada de criza.

Dar nu va era dor cumva si de Gepetto ? Ba da, eh haideti sa incheiem cu al nostru capitan de tara, Traian Basescu, care a declarat ca Romania nu ar mai trebui sa se imprumute decat pentru investitii si nu pentru salarii si pensii, pentru ca risca sa devina "o tara de mana a doua din capul locului". Cuvinte geniale spun eu nu ? Sa ne traiasca politicienii ce ne conduc cu succes tara.