Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea ''Spiru Haret'', în perioada 2005-2008, au obţinut o diplomă cu care nu ce face. Ministerul Educaţiei refuză să recunoască drept legale aceste diplome.

Astfel, Universitatea Spiru Haret pregăteşte o nouă sesiune de licenţă pentru programele ID şi FR neacreditate, dar Ministerul Educaţiei refuză să recunoască noile examene . "Au urmat programe inexistente'', spun reprezentanţii Ministerului. Mai mult, autorităţile spun că nu au aprobat nici reexaminarea studenţilor în vederea autorizării diplomelor lor de licenţă, aşa cum au anunţat cei de la Spiru Haret.

Spiru Haret susține că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licență în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. ''Nu există act legislativ care să susţină o relicenţiere'', a declarat pentru realitatea.net, șeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS.

Ministerul Educaţiei spune că ordonanţa 10 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditatea fost interpretată după bunul plac al universităţii.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii spun că ordonanţa le dă dreptul să organizeze examenul de licenţă pentru ca diplomele să fie recunoscute MECTS. "Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi Capitalei, în privinţa valabilităţii diplomei", a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea "Spiru Haret".

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin însă că Universitatea Spiru Haret a solicitat aprobarea organizării unei sesiuni de licenţă şi nu a unei reexaminări. Mai mult, ei spun că deocamdată nu există din punct de vedere legal termenul de relicenţiere. Astfel, organizarea unui nou examen de licenţă pentru studenţi care au susţinut deja examen nu este susţinut prin niciun act legislativ în vigoare.