Trebuie sa recunosc ca a inceput sa imi placa sa scriu despre astfel de subiecte pentru ca intr-o oarecare masura imi place sa vorbesc despre oameni, despre mine si despre cei din jurul meu. In mare parte imi place sa ma inspir  din viata de zi cu zi dar trebuie sa recunosc ca sunt la fel ca orice om, imi place sa citesc si sa accept sfaturi, dar e o mare distanta pana la a reusi sa le pun si in practica... important este insa sa faci primul pas. Care este primul pas ? Acela in a te gandi daca te regasesti in randurile scrise, daca ai avut de-a face cu problema asta si daca recunosti ca ai o problema sau nu...

Eh si daca tot vorbim despre problemele noastre, cei mai multi dintre noi cautam sprijin si ajutor atat la familie cat si la prieteni. Cu toate astea, termenul de prieten in ziua de azi pare a fi inteles gresit de multe ori. Asa se face ca daca analizezi o relatie de prietenie vei constata ca exista situatii in care atunci cand te astepti la ajutor si sprijin s-ar putea sa nu il primesti, si sa auzi cuvinte de genul : "imi pare rau, nu te pot ajuta, cauta ajutor in alta parte". Acest gen de replici probabil te vor surprinde mult insa te vor pune pe ganduri si te va face sa reanalizezi relatia de prietenie pe care o ai. Unii dintre voi vor ajunge la concluzia ca aveti de-a face cu o prietenie toxica, asa cum o numesc psihologii.

Mai pe intelesul nostru, o relatie intre doi indivizi poate fi definita a fi buna, atunci cand intre cele doua parti exista un echilibru, adica dai si primesti inapoi, este deci o reciprocitate. Pe de alta parte prietenia toxica este atunci cand  ai de-a face cu o persoana care nu te sustine si, mai mult, are un efect negativ asupra ta, printr-o atitudine nedemna de un prieten.

Daca ai un prieten care are nevoie tot timpul de ajutorul si sprijinul tau, riscul de toxicitate este mare. Priveste in ansamblu momentele bune si momentele proaste ale prieteniei si incearca sa pastrezi echilibrul.

Concentreaza-ti resursele emotionale asupra unor apropiati care te fac sa te simti bine, nu prin complimente gratuite, ci prin faptul ca isi indeplinesc corect datoriile de prieten.

Prietenii toxici sunt un factor de stres, cer din ce in ce mai mult si nu dau nimic inapoi. Nu vorbim de a da inapoi ceva din punct de vedere financiar, ci de a arata ca au vointa si capacitatea de a oferi ceva in schimb. Poate fi vorba de o schimbare de atitudine, de o incurajare etc..

Asa apar prietenii toxici, uneori critici cu tine, agresivi verbal care ajung sa te sece de resursele emotionale, mentale sau chiar financiare.,  Atunci cand cineva iti cere tot timpul ajutorul dar te trateaza cu rautate, ai de-a face mai mult cu un dusman decat cu un prieten.

Cel mai usor mod de a recunoaste un prieten toxic este prin parerea celorlalti prieteni. Prietenii si apropiatii te pot ajuta sa recunosti un comportament complet nepotrivit intre prieteni.

Problema prieteniilor toxice este insa neputinta "prietenului bun" de a scapa de prietenul toxic. De multe ori aceste prietenii isi au radacina in copilarie sau adolescenta, astfel ca persoana care nu greseste cu nimic simte ca ar pierde ceva pretios prin ruperea relatiei cu prietenul toxic. Bineinteles ca mai pot interveni si alte motive pentru care un "prieten bun" nu reuseste sa rupa relatia, acestea depind de caracterul fiecaruia in parte ...

Cum spuneam ceva mai sus , suntem cei mai buni teoriticieni, dar trecerea de la a primi sfaturi si pana a le pune in practica e cale lunga. Primul pas este acceptarea existentei unei probleme.Se poate ca prietenul in cauza poate ca nu este toxic in relatiile cu alti oameni, dar asta nu inseamna ca vina fata de tine nu exista.

Si daca ai constatat ca ai o problema si cu toate astea accepti in continuare sau tolerezi trebuie sa fi destul de matur incat sa iti asumi responsabilitatea. Daca ii permiti persoanei in cauza sa te raneasca in continuare trebuie sa accepti vina ca te ranesti chiar tu.

Chiar daca vrei sa ajuti prietenii care iti cer multe si nu iti dau nimic inapoi, este timpul sa recunosti ca eforturile tale sunt inutile.

Daca te-ai decis ca vrei sa mergi mai departe si sa treci la urmatorul pas, ce trebuie sa faci in continuare e sa stabilesti limite clare si sa nu mai lasi loc pentru compromisuri, mai ales daca simti ca prietenia iti face rau.

Incepi prin a-i atrage atentia atunci cand iti spune lucruri rautacioase. Refuza sa mai cedezi la insistentele prietenului toxic atunci cand iti cere ceva ce nu vrei sa faci.

Totodata chiar daca probabil orgoliul nu iti permite sau poate ca refuzi sa accepti adevarul (depinde si de circumstante, de oamenii care iti atrag atentia sau de modul cum o fac) fii pregatit sa accepti sfaturile celorlalti prieteni. Tine cont insa ca sfatul trebuie sa fie obiectiv si sa fie de la apropiati care nu sunt cu nimic implicati in prietenia ta cu persoana in cauza.

Bazeaza-te pe sfaturile lor atunci cand hotarasti daca prietenia mai poate fi salvata.

Daca din pacate ai facut tot ce consideri ca trebuia facut va trebui din pacate sa aplici si masura drastica de a rupe prietenia. In cazul in care prietenul tau toxic nu da niciun semn de schimbare dupa ce i-ai explicat in repetate randuri punctul tau de vedere, este timpul sa renunti la prietenie. Poate parea un lucru greu de facut dar in unele cazuri s-ar putea ca nu tu sa fi cel care pune punctul pe "i" ci chiar invers, singura ta optiune fiind aceea de a fi de acord.

N.A: Pentru redactarea articolului am folosit si unele resurse de pe site-ul acasa.ro

Mi-au mai placut si urmatoarele articole:
Prietenii toxice
Oameni toxici