Ce intrebare lipsita de patriotism nu ? Pai cum sa nu aiba talent, doar ca el este exploatat cum trebuie pentru a se scoate bani frumosi nu neaparat de cei care il au ci de cei ce te descopera.

Am vrut initial sa trec peste subiectul finalei Romanii au talent, emisiune al carui prim sezon a facut senzatie la PRO TV. Nu am reusit sa fac asta pentru ca am dat peste subiectul asta acolo unde nu ma asteptam. Daca in toate ziarele de azi e subiectul asta, nu pare sa fie de mirare, dar sa ajungi sa dezbati o emisiune de la un post comercial concurent in principalul jurnal, cum a facut Realitatea TV sau sa faci o intreaga emisiune cum o face si la aceasta ora Dan Diaconescu e o mare performanta.

Pentru ca mi-am dedicat destul de mult timp showului, chiar am asistat ca spectator la una din preselectii, mi-am facut datoria pana la capat si m-am uitat si la finala, chiar daca pe drum farmecul emisiunii a disparut incetul cu incetul. A disparut naturaletea si a aparut comercialul, au aparut oamenii din spatele curajosilor talentati, oameni care au slefuit intr-un fel sau altul produsul ce ni s-a prezentat. Sa fi naiv sa crezi ca acesti finalisti au ajuns de capul lor pana in finala, dar nu asta e subiectul.

Remarc cu stupoare ca tara intreaga e scandalizata de castigator, mai precis de Adrian Tutu, orfanul de 19 ani, care s-a imprumutat sa ajunga cu trenul pana la Constanta unde a incantat sala cu o piesa dedicata show-ului. Ne-a impresionat pe toti atat povestea lui cat si curajul de a urca pe scena. Nu s-a dat batut si a continuat sa creada in sansa lui, chiar daca pe drum au aparut multe maini de ajutor care l-au adus pana in finala.

Batalia a fost stransa si toata lumea intuia care va fi lupta pentru primul loc. Pe langa Adrian Tutu mai era un pusti de 16 ani timid din cale afara, cu o fata simpatica de copil inocent si cu o voce care a lasat fara reactie atat juriul cat si spectatorii si telespectatorii. De la preselectii si pana in finala Narcis Iustin Ianau si-a pierdut din inocenta si a prins curaj, ba chiar a dat cu bata in balta dupa parerea mea cand a trecut in cealalta extrema, declarand ca isi doreste sa fie star international. Probabil stia el ceva de era deja asa de increzator, era deja un castigator si nu avea cel mai probabil nevoie de marele premiu.

Ajungem la ocupantul locului 3, conform votului publicului, Valentin Dinu, tanarul sapalator de masini care si-a luat inima in dinti si a venit la preselectiile din Bucuresti si a cantat "Cat de frumoasa esti...". Asa am zis si noi despre vocea lui si ne-am convins de asta in semifinale, iar el nu putea sa reactioneze decat cu simpaticele cuvinte "multumesc frumos". Pana la finala, Valentin a invatat ce inseamna increderea in sine si cum sa te prezinti ca un adevarat star. A fost printre putinii care a evoluat pana in finala si ne-a dat pe spate. Pentru mine Valentin este adevaratul castigator dar probabil nu conteaza titlul. Pe el speram sa il vedem cat de curand cu un album si un videoclip, poate fi colaborarea pe care i-a propus-o Andra. La resursele pe care le are trustul PRO , probabil MediaPro Music l-a luat deja in vizor.

Nu puteam sa nu il apreciez pe Cosmin Agache, pustiul care m-a facut sa imi placa beatboxul si sa remarc cum au dat-o in bara simpaticele Cristina si Alina, care s-au lasat coplesite de emotii. Nu-i nimic fetelor, ati bifat Megastar de la Prima TV, ati bifat si Romanii au talent cel mai probabil v-ar sta bine si la X Factor pe Antena 1.

Toti finalistii au sperat la premiul cel mare, dar trebuia sa existe unul singur care il ia , ca in orice competitie. Decizia a apartinut publicului din fata televizorului, pana si juratii au profitat cu siguranta de ocazie si au trimis un SMS. Cu siguranta s-au simtit bine ca nu au avut deloc de luat o decizie ci doar si-au dat cu parerea. Unii au tinut cont de opiniile lui Mihai, Andi sau ale Andrei, altii au votat dupa simpatii, cum se intampla de obicei in tara asta. Si pentru ca primii doi clasati si-au format fara sa vrea adevarate tabere, romanul care cu siguranta nu este invatat sa piarda, s-a grabit sa arunce cu noroi. Ce importanta mai are ca Tutu nu e mai talentat ca Ianau sau Dinu ? Daca am sta sa ne gandim bine vom vedea ca in viitor atat Narcis cat si Valentin vor fi si ei castigatori, viata lor nu va ma fi oricum acceasi ca si pana acum.

Farmecul acestor comentarii de dupa show este in opinia mea tot marca comercialului. Cand vrei un al doilea sezon cu audienta mai buna sau cel putin la fel trebuie sa starnesti comentarii si discutii care sa mentina interesul. Asa a facut si PRO TV , a lasat semne de intrebare, loc de interpretari si o decizie finala in mana publicului.

Ajungem asadar la intrebarea de final la ce are talent romanul ? Raspunsul e evident la comentat, la carcotit, la politica, la votat, la injurat, la dat vina pe altii, la dorinte de genul sa moara si capra vecinului, la spart seminte etc