Trebuie sa recunosc din start ca sunt un fost navodarean si ca mare parte din verile mele mi le-am petrecut la plaja. Nu sunt singurul care o lua pe jos pe podul ce traverseaza canalul pentru a ajunge in Tabara, acelasi lucru il faceau sute de alte persoane din oras care aveau chef de plaja. Daca ziua ne balaceam in mare, seara in Tabara din Navodari aproape toti tinerii din oras dadeau navala la terasele si discotecile din tabara care se intreceau in boxe cat mai puternice care faceau ca muzica si dedicatiile sa se auda cu usurinta in casele apartamentelor de la marginea orasului.

Verile transformau Tabara din Navodari, care de fapt era un complex de mai multe tabere (Albatros, Delfinul, Lebada si Perla) intr-un loc in care "populatia" totala din tot sezonul egala numeric totalul de locuitori ai orasului. Nu multi tineri au de unde sa stie ca in Navodari, gara gazduia vagoane de tren care aduceau copii trimisi in vacanta la mare de catre parinti. Ce insemna asta ? Pai simplu, un numar mare de navodareni care aveau un loc de munca asigurat. Desigur ca epoca de aur a inceput din comunism si declinul a aparut dupa revolutie, cand totul a inceput incetul cu incetul sa scartie. De la an la an, mai ales dupa anii 2000, Tabara din Navodari avea sa se transforme in "monument spre conservare". Mai intai a venit privatizarea, iar apoi un soi de epidemie care pe romaneste a cam pus capac. Tot patrimoniul s-a plimbat dintr-o parte in alta, ba apartine SIND Romania, ba mai nou va intra in administrarea orasului...

In picioare a ramas  acum "Tabara Delfinul", si casutele de lemn ce fac parte din complexul "Lebada". Preturile sunt mai mult decat accesibile, insa sincer sa fiu peisajul e cam dezolant, motiv pentru care se intelege si nivelul tarifelor.
Ultima vizita in tabara mi-a lasat un gust amar, aveam senzatia ca sunt undeva prin anii '90, doar ca mi-am adus aminte ca locul pe atunci arata mai bine. Aici lucrurile in loc sa evolueze, o iau in sens invers. Adica in loc sa vedem lucrari de modernizare, vedem cladiri in paragina, terase abandonate, boscheti, mizerii pe plaja etc...  Totusi nu putem sa negam ca mai exista ici colo cate o cladire modernizata, dar stiti cum e vorba: "cu o floare nu se face primavara."

Ce-i drept insa, Navodariul in sine este un contrast in ceea ce priveste cazarea. Cu cat te apropii mai mult de Mamaia, incepi sa observi diferente enorme. Mai intai cartierul de vile caruia administratia i-a facilitat accesul la plaja, taind arbustii si pietruind cateva drumuri. Apoi zona "Mamaia Sat" - "Hanul Piratilor",  care este in schimb o zona total opusa celeilalte extremitati , "Tabara Navodari". Acolo oamenii cu bani au investit in adevarate resorturi, care iti dau sperante ca poate , poate se vor extinde lucrarile pana mai la nord. Deocamdata primarul din Navodari, stie ca are o mina de aur la indemana si face planuri si proiecte. Pana sa ajunga Navodari statiune de interes national, asa cum vrea edilul de la mal de mare, cred insa ca mai are mult de munca.



Mai jos o galerie foto care cu siguranta numai are nevoie de comentarii: