Articolul de fata nu este unul in care sa o sa scriu randuri ca sa acuz pe cineva. Nu am facut o facultate de jurnalism care sa ma invete cum sa scriu un titlu si o stire cu impact, insa ca simplu pasionat, cu spirit de observatie si cu posibilitatea verificarii unei surse, am sa ma rezum in a publica cateva printscreen-uri de de site-urile de stiri de la noi, si cateva de la straini, cu referire la o explozie devastatoare ce a avut loc in orasul West din statul Texas, SUA.


Antena 3 este, asa cum se lauda, singura televiziune din Romania care are un parteneriat semnat cu celebrul post de stiri CNN. De ce am facut aceasta precizare, veti observa intr-o poza de mai jos de pe site-ul CNN.




La unison, toate posturile de stiri din Romania au convenit sa titreze ca stire principala a zilei ca cel putin 60 de persoane si-au pierdut viata intr-o explozie devastatoare din SUA. Toate articolele citeaza ca sursa un post tv local ce a luat declaratii de la anumite persoane implicate in operatiunile de salvare, de stingere a incendiilor, de salvare a victimelor etc.

Daca am fi sa ne uitam la numarul de victime, si la amploarea evnimentelor, chiar am spune ca explozia a fost devastatoare.

Un eveniment de o asemenea amploare este insa in centrul atentiei principalelor canale de stiri internationale, unele din ele disponibile si in pachetele de canale oferite de operatorii romani si care au si niste site-uri.

Cum multe posturi tv romanesti au preluat imagini LIVE de la CNN am decis sa vizitez si eu site-ul postului si nu mare mi-a fost mirarea sa citesc altceva. Daca toate posturile romanesti de stiri par sa se informeze de la un post tv local din SUA, si titreaza ca 60 de oameni au murit, posturile tv de stiri internationale se feresc sa faca afirmatii cu privire la numarul victimelor abordand titluri de genul:

BBC anunta ca autoritatile se tem ca exista victime in explozia din Texas.
CNN titreaza ca EXPLOZIA DE LA FABRICA DE INGRASAMINTE DIN TEXAS A OMORAT 2 PERSOANE SI A RANIT ZECI DE PERSOANE




EURONEWS se fereste sa dea un numar de victime in cazul exploziei dar spune ca cateva sute de persoane au fost ranite.

Ceva mai dramatici in titluri sunt cei de la France 24, care anunta ca autoritatile se tem ca zeci de persoane au murit sau au fost ranite in explozia de la fabrica de ingrasaminte din Texas.

Britanicii de la SKY NEWS sunt si ei ceva mai rezervati atunci cand decid sa puna titluri la stiri, vorbind de o explozie si mentionand ca un numar de persoane au murit iar alte cateva sute au fost ranite.


In conditiile de fata, intrebarea mea logica era de unde se informeaza jurnalistii romani ? Desigur ca din aceleasi surse, doar ca alegerea dramatismului in titluri sporeste sansa unui numar mai mare de cititori pe site.

Fara sa am vreo legatura cu institutia respectiva, chiar daca nu este afiliata CNN, Televiziunea Romana este singura care se pare ca folosit ca sursa postul CNN in titlul de pe site-ul propriu de stiri:


Concluzia o sa va las sa o trageti voi !