In urma cu vreo doua luni, aflat la munca, o colega s-a oferit sa se duca la magazin sa cumpere calzone. Nu am mancat niciodata si nu stiam la ce sa ma astept. Dupa cateva minute de asteptare am avut ocazia sa incerc o mancare calda si buna care era un fel de pizza impaturita. Am aflat ulterior ca acel calzone se gaseste la magazinul deschis in fata blocului in care am locuit timp de 17 ani inainte de ma muta.

Nu am sa explic sentimentul descris cand am recreat dupa ani buni acelasi drum pe care l-am facut ani la randul in drum spre scoala inainte sa ma mut, am sa ma rezum acum la cum se gateste un calzone sau pe romaneste pizza impaturita.

Aluatul pentru calzone se face ca si pentru pizza (modul de preparare il gasesti aici). Pe scurt din 500 de grame de faina lasata sa creasca si sa isi dubleze volumul va ies cam 10 calzone, in functie de marimea pe care o alegeti pentru ele.

Dupa ce a crescut aluatul, rupeti bucatele mici pe care le faceti cocoloase si pe care le intindeti cu un facalet obtinand foi de 1-2 cm.

Peste foile intinse turnati sos de rosii (fie facut in cratita din suc de rosii, bulio, usturoi, condimente, fie din sos gata cumparat.. personal prefer prima varianta).
Apoi deasupra, pe jumatate din suprafata puneti mezel (salam, kaizer, sunca presata, carnati afumati), ciuperci, cascaval, masline. Apoi impaturiti foaia, apasand usor pe margini sa se lipeasca.
Puneti apoi bucatile de calzone in tava unsa in prealabil cu ulei si le ungeti cu ou batut.


Tava se pune in cuptorul preincalzit la 220 de grade si se lasa aproximativ 12 minute, verificand din cand in cand sa nu se arda.