In calatoria mea de la finalul lunii noiembrie am avut ocazia sa vizitez si Manastirea Curtea de Arges, situata in orasul cu acelasi nume. Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii (1359) iar aceasta este si un loc special, fiind celebru pentru legenda Mesterului Manole.

Balada Monastirea Argeșului spune că meșterul Manole și-a zidit în zidurile acestei magnifice mănăstiri soția (Ana), deoarece în mod inexplicabil tot ceea ce era construit în timpul zilei se dărâma noaptea. Tot legenda dă o explicație și pentru fântâna meșterului Manole: când domnitorul a văzut această măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei „zece meșteri mari, calfe și zidari” au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor - fântâna meșterului Manole.

Revenind putin la impresionantul ansmablu pe care l-am vizitat, Manastirea are o importanta deosebita deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748. De asemenea aici odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.

Daca esti credincios si crezi in moaste, la Curtea de Arges se afla moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta.

Ca sa intri in Manastire, evident nu te costa nimic, in interiorul bisericii insa, daca vrei sa pastrezi o amintire, adica sa faci poze sau sa filmezi trebuie sa platesti o taxa de 20 de lei, daca filmezi ca amator.

Cateva imagini totusi:

Foto: