In ultima vreme au inceput sa ma oboseasca la maxim stirile prezentate intr-un stil bombastic, menit sa socheze si care spun lucrurile altfel de cum sunt ele de fapt.

Despre cum am inceput eu sa ma dezabonez de la toate noutatile veninte de la publicitatii si posturi de stiri am mai scris. Am luat o pauza la un moment dat insa s-ar parea ca pana si publicatiile de la care aveam pretentii ca sunt serioase au luat-o pe aratura, motiv pentru care voi continua sa fac curatenie.

Toata lumea s-a isterizat ieri cum ca "gigantul" MC Donald's si-a vandut restaurantele si pleaca din Romania. In momentul cand am facut click pe titlul celor de la Ziarul Financiar am citit ca de fapt americanii si-au francizat afacerea catre o firma din Malta. Pe intelesul tuturor, nu se schimba nimic pentru consumatorul de rand, francizarea asta nu a schimbat decat patronii, proprietarii (adica McD) urmand sa castige evident mai multi bani de la cei care au cumparat franciza.

Si uite asa au inceput sa ma invadeze titluri asemanatoare de la Stirile Pro TV, Adevarul, Cuget Liber etc.

Despre ultimul ziar, mentionat mai am si o poveste interesanta. In disperare de clickuri, jurnalistii constanteni au si ei profesori buni. Pe viscolul de saptamana trecuta primeam actualizari apocaliptice cu titluri de genul "Vine urgia, autoritatile constantene planuiesc sa inchida orasul". Ca sa vezi. urgia alba a adus un strat de zapada de nici 10 cm, dar cum la oras deszapezirea se face cu masini de gunoi, ce sa faca si ei, na, s-au adaptat situatiei. Nu ca asta ar fi singurul titlu bombastic de la Cuget Liber ce a inceput sa imi puna la incercare rabdarea.

Dar mai am si o poveste despre cum au inceput sa apara site-uri de stiri ca ciupercile dupa ploaie. Cum o fi prin alte judete, habar nu am, dar in Constanta, site-urile de stiri care vor sa manance din aceeasi felie de paine cu ziarele, au inceput sa se nasca pe banda rulanta. Intamplator sau nu sunt implicat si in administratia locala si de cand am intrat in aceasta lume,  am creat si intretinut site-ul instutiei la care sunt angajat. Consider ca cetatenii ar trebui sa poata fi informati cu privire la noutatile ce privesc localitatea in care locuiesc, direct de la sursa. Asa au considerat si "parintii" site-urilor de stiri din Constanta, ca pot sa faca si ei jurnalism si sa castige si bani promovand noutatile venite de la autoritati. Doar ca la ei viziunea este "cum sa facem un ban mai usor si fara efort".

Nu mare mi-a fost mirarea sa imi pice in mana o adresa de la o doamna care se vrea jurnalista si care dorea sa incaseze niste bani pentru ca a facut marea munca de a da copy-paste la toate articolele publicate de mine pe site-ul institutiei (din respect insa nu dau numele ziarului si nici al doamnei). Ce m-a deranjat cel mai mult insa a fost ca doamna, asa zisa jurnalista, nu a avut bunul simt de a mentiona pe site-ul ei de stiri sursa de unde a preluat cu punct si virgula toate noutatile publicate.

Desigur, exista si alti ziaristi mai seriosi, care preiau informatia. Dar cel putin ei vin sa mai faca si poze, sa ia o declaratie, mai pun mana pe telefon si suna etc.

Si da, si eu mai preiau informatii, stiri difuzate de ziare sau posturi de televiziune, insa am bunul simt de a mentiona sursa de unde am preluat informatia sau declaratia respectiva.

Avand in vedere obsesia cu care jurnalistii din ziua de azi incep sa dea sens bombastic unor informatii care ar trebui sa aiba o cu totul alta abordare, stau si ma gandesc ce le-or preda studentilor pe la universitati sau daca exista o noua disciplina pe acolo intitulata "SENZATIONAL, NU O SA ITI VINA SA CREZI CATE CREDITE PRIMESTI LA MATERIA ASTA DACA TRECI !"