S-au plans cativa pe retelele de socializare, unii amici chiar la o postare de-a mea, ca legea asta antifumat nu e corecta. Ca ce domnule, astia care nu fumeaza au locurile lor separate in restaurante. Le doresc sa se puna in locul meu, sau sa ajunga ca mine... iesind dintr-un pub/club ragusiti, sufocati si cu ochii rosii pentru ca pe patron l-a durut in fund de nefumatori si a decis ca in acel local fumatul este permis.

Ei bine, iata ca dupa lupte seculare, tara noastra intra si ea intr-o normalitate odata cu declararea constitionala a noii legi ce interzice complet fumatul in spatiul public. Publicata ieri in Monitorul Oficial al Romaniei, Legea 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, aduce niste prevederi indelung asteptate.

Pe scurt, ce prevede noua lege:

- Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii.

- Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

- Prin spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

- Spatiu inchis de la locul de munca se intelege orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca.

- Persoanele responsabile din institutiile si unitatile care administreaza spatiile mentionate vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne pentru aplicarea prevederilor legii, inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor mentionate cu indicatoare prin care sa se indice "Fumatul interzis" si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala."

Daca pana acum sanctiunile nu au fost indeajuns sa ii sperie pe cei care continuau sa incalce legea, iata ca de acum avem pedepse atat pentru peroanele fizice care incalca legea dar si persoanelor juridice, care in mod indolent se faceau ca ploua si nu ii atentionau pe cei care fumeaza ca in locatia respectiva fumatul era interzis.

Astfel:
a) nerespectarea de catre persoanele fizice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei;
b) nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii la a doua abatere; savarsirea unei noi contraventii la aceasta lege se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.


Cu alte cuvinte nu mai merge vrajeala patronului care se putea face ca nu vede cum un client ii fumeaza cu indolenta in nas. Acum pot primi amenda atat cel care fumeaza dar si patronul care risca sa ramana si fara afacere.

Consider asadar ca din 17 martie vom trece la un pas de normalitate si civilizatie.

Abia astept insa sa vad cum Politia Nationala, Locala si cei de la OPC vor incepe sa isi faca treaba, caci cel putin in Lege, aceste trei autoritati sunt indicate ca fiind cele care au obligatia de constata si aplica contraventii. Pun pariu insa ca nu o sa o faca ei mare lucru, dar pentru ca oricum am prins gustul de a imi dori o tara in care lucrurile sa tinda spre normalitate, o sa ii ajut si eu cat voi putea. Aviz mallurilor, unde stau plantate degeaba acele panouri cu fumatul interzis, dar se fumeaza in draci. (Nu stiu daca cei de la Cora City Mall mi-au pus interdictie dupa amenda primita in urma unei plangeri formulate de mine, dar promit sa trec prin mall-uri in primul rand)

Intre timp, noua lege antifumat a devenit publica si o puteti consulta aici.