Oricat de microbisti sau nationalisti am fi, rabdarea suporterului roman a fost pusa rau de tot la incercare de fotbalistii ce se perinda pe la lotul national.

Meseria asta de fotbalist este o afacere de acum iar suporterul adevarat, obsinuit cu performanta, nu vede decat niste indivizi care intra pe teren sa faca prezenta iar la final sa isi incaseze banul. Cel putin asta e impresia ce ramane de ani buni de zile dupa ce te uiti la un meci de fotbal al "tricolorilor".

Am avut o campanie de calificare la Europeanul din Franta ce ne-a lasat un gust amar, intrucat ne-am chinuit rau sa atacam sau sa inscriem goluri. Ce-i drept nu am prea primit goluri, dar fotbalul nu se joaca plimband mingea de colo colo, asteptand sa treaca cele 90 de minute.

Dupa ce am reusit sa iesim primii de la Euro, in ultimul meci albanezii administrandu-ne o mica palma peste obrazul ingamfat, ne-am intors acasa cu capul plecat. Domnul zambilici, presedinte al FRF, care tot incearca sa ne prosteasca ca lucrurile merg intr-o directie buna ne-a adus pe banca un antrenor strain. Fara prea mari pretenii si mari rezultate, domnul Daum a incercat el saracul sa ne vorbeasca frumos, sa nu jigneasca pe nimeni si sa isi alcatuiasca un lot cu care sa atace preliminariile pentru calificarea la Mondialul din 2018 din Rusia.

Sub o noua comanda, ceata de 11 pitigoi care s-au prezentat aseara pe gazonul de tot rasul al lui Cluj Arena au parut ca se afla in continuare in vacanta. Senzatia insa a trecut dupa primele 15 minute cand ne-am adus aminte ca de fapt jucatorii nostri nu fac altceva decat sa practice acelasi joc plictisitor si lipsit de tehnica pe care il vedem de cativa ani incoace.

Cu alte cuvinte degeaba am schimbat antrenorul ca jucatorii cu care ne laudam, tot aia au ramas. Suntem la acelasi nivel jalnic, precum gazonul de pe stadionul din Cluj. Vestea proasta e ca oricat am incerca sa iesim din mizeria in care ne aflam, tot acolo ne intoarcem, caci nu avem cu ce sa venim din urma.



Nu ca as vrea sa ii jingesc pe tinerii care isi doresc sa faca performanta jucand fotbal, dar am senzatia ca in ziua de azi am ajuns sa vedem cativa jucatori care dupa 2-3 meciuri in care se dau mari sa iasa in evidenta, obosesc brusc si joaca la trecerea timpului. Am ajuns sa ne laudam ca afaceristi precum Gigi Becali reusesc sa vanda jucatori la un pret ce cu siguranta e mai mult marketing decat valoarea lor reala.

Dar daca fotbalul romanesc e la pamant si se zbate mai mult in faliment si insolventa nici cu stranierii nu avem cum sa ne laudam. Astia mai norocosi, care au reusit sa plece din Romania ca sa joace pe la diverse cluburi din strainatate nu au nici ei nici o treaba. Fie ii doare in paispe, fie doar atat pot.

Daca am sta sa analizam prestatia amatorilor ce s-au prezentat pe teren aseara si cine ne sunt adversarii, dar mai ales criteriile de calificare, din start avem un raspuns: in stilul asta vom sta din nou acasa si la acest mondial. Ironic sau nu cu totii am ramas inca cu gandul la meciul de deschidere de la Euro 2016 cand Franta a reusit sa ne invinga, pe final de meci, dar in care intreaga echipa a jucat fotbal pe bune.

Si pentru ca in stilul in care jucam nu se intrevede un viitor prea roz, parerea mea este ca ar fi cazul sa ii tratam cu spatele pe fotbalistii care se prezinta la nationala, fie ca sunt obligati sau poate ca asa au vreo sansa se ii remarce cineva...