Am urmărit cu multă curiozitate primul episod al noii producții românești "Valea Mută", un serial difuzat de HBO România ce a avut premiera ieri.

Primele cadre din film m-au captivat si mi-au dat repede senzația ca vorbim mai degrabă de o producție occidentală decât una de la noi. Dacă mai adaugi și scena în care doi adolescenți își petrec seara împreuna trăgând de jointuri si trecând repede la o relație sexuală, nepotrivită, cum o descriu chiar ei, atunci e clar că influențele occidentale sunt adânc înfipte în noul serial.

Cei doi tineri asistă fără sa vrea la o crimă și se trezesc repede că devin posibile victime care trebuie să fugă și să se ascundă pentru a rămâne în viață.

De la crimă trecem rapid la primele impresii, avem de-a face cu un serial polițist, căci personajele prezentate ca având roluri în poveste sunt fie polițiști, fie detectivi sau ofițeri DIICOT.

Pe de altă parte povestea celor doi adolescenți se dezvoltă, Filip și Horia sunt colegi de liceu iar șicanările din partea colegilor sunt la ele acasa.

Din primele minute aflam că avem de-a face cu o producție ce include cam tot ceea ce nu agreează românul tradițional cu concepții înrădăcinate în comunism: avocați și polițiști corupți, țigani infractori, homosexualitate si drama unui tânăr marginalizat, a cărui mama e la închisoare.

Filip pare a fi tare, chiar dacă lucrurile sunt extrem de complicate pentru el. Si totuși, încă din primul episod, tânărul se destănuie mamei, carei îi spune adevărul românesc: e mai bine pentru el să nu fie diferit. Dacă mai punem la socoteala că e și martorul unei crime si că in tren se reîntâlnește cu ucigașul experimentat, ei bine viața lui Filip nu e tocmai roză. Finalul primului episod e apoteotic, deci merita urmărit până la capăt.

Trebuie să recunosc că mi-a fost dificil să trec peste faptul ca dialogurile se desfășoară în limba română, pentru ca am avut parte deseori ca personajele urmează întocmai un scenariu, dar am reușit sa ma acomodez încetul cu încetul.

Revin în continuare la locațiile de filmare si cadrele din serial, pentru a spune din nou cât de mult am fost impresionat. Alegerea Brasovului ca loc de desfășurare a acțiunii a fost extrem de inspirată. Combinat cu melodiile de pe coloana sonoră și distribuția de actori aleși, ei bine trag repede concluzia: am să urmăresc cu interes fiecare episod pentru a vedea dezvoltarea poveștii.

Și chiar dacă serialul este inspirat din povestea producției străine Eye Witness, producția Valea Mută se anunță a fi un serial polițist cu totul diferit de ce am văzut până acum la posturile noastre românești care au mai cochetat cu astfel de producții.

Distribuția serialului este formată din tinerii Theodor Șoptelea, Vlad Bălan și de mai experimentații Rodica Lazăr, Mihai Calin, Adrian Păduraru, Ovidiu Niculescu, Alina Berzunțeanu, Mihaela Trofimov, Emilian Oprea, Remus Mărgineanu.