Astăzi, oamenii petrec foarte mult timp la volan, iar maşina devine a doua lor casă. Potrivit unui studiu realizat recent de STEM/MARK pentru MARS, şoferii români nu fac excepţie de la acest curent. Studiul arată că aproximativ 58% dintre şoferii români se bucură de şofat, însă sunt şi factori care le influenţează călătoria într-un mod negativ.

Adesea, şoferii români declară că ceilalţi participanţi la trafic reprezintă cea mai importantă sursă de stres. De asemenea, ei pun pe seama furiei de moment şi a disconfortului transformarea şofatului într-o experienţă neplăcută, în care le este distrasă atenţia şi subminată încrederea în sine la volan.

Studiul mai arată că, pentru două treimi dintre şoferii români, pasagerul potrivit le poate transforma călătoria cu maşina într-o experienţă mult mai plăcută. Nu în ultimul rând, potrivit şoferilor români, muzica preferată, cafeaua sau guma de mestecat fără zahăr (ţinând cont că mestecatul creşte nivelul de concentrare) sunt factori care contribuie la creşterea gradului de satisfacţie şi încredere în timpul  călătoriei cu maşina, pentru că îi menţin reîmprospătaţi şi îi ajută să sosească la timp şi revigoraţi la destinaţie.



În special în sezonul rece, şoferii trebuie să îşi menţină atenţia la nivelul maxim de concentrare, în orice condiţii, pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie. E nevoie de foarte puţin pentru a-ţi pierde concentrarea: studiul a confirmat faptul că 52% dintre respondenţi sunt distraşi de şoferii neatenţi şi agresivi, în timp ce 38% îşi fac griji pentru starea drumurilor, vremea rea  sau pasagerii zgomotoşi. Toţi aceşti factori externi le provoacă şoferilor o stare de stres şi disconfort – peste jumătate dintre ei au confirmat acest lucru.