Organizația Forest Stewardship Council (FSC) a decis să revoce perioada de probă și să se disocieze de grupul Schweighofer, unul dintre cei mai mari procesatori de lemne din România.

Această decizie a fost luată de Comitetul Director Internațional după ce în atenția sa au fost aduse mai multe informații despre posibile nerespectări ale standardelor de măsurare a lemnului, ceea ce solicită noi investigații pentru a determina scopul și impactul acestor nereguli. FSC consideră că deschiderea unei noi investigații nu este compatibilă cu menținerea statutului de perioadă de probă pentru companie.

Comitetul Director mai consideră că astfel de acuzații, dacă se confirmă, cresc riscul ca anumite produse care nu respectă standardele și politicile FSC să fie comercializate, prin diverse lanțuri de furnizori, în timpul perioadei de probă, ceea ce este de neacceptat pentru organizație.

Grupul Schweighofer a transmis FSC că acceptă această decizie și că o recunoaște ca pe un semnal pentru a îndeplini așteptările acționarilor și a-i încuraja, și că a decis, de asemenea, să își termine certificatele cu efect imediat, ca semn al acceptări și respectării Politicilor de Asociere ale FSC.

FSC recunoaște eforturile făcute în ultimele trei luni de către compania Schweighofer în dezvoltarea preliminară a unui plan de corecție și o încurajează să continue în acest sens, pentru a putea pune capăt disocierii. În funcție de progresul pe care îl vor demonstra cei de la Schweighofer, Comitetul Director va lua în considerare o eventuală reasociere pentru fabricile pe care grupul le are în afara României.



„FSC va începe să fie o prezență permanentă în România și se va implica, alături de membrii și acționari, în asigurarea unor mecanisme corecte pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările unui management forestier responsabil. În acest sens, se va angaja într-un dialog constructiv cu Grupul Schweighofer și cu toți acționarii importanți din țară”, a spus Kim Carstensen, FSC Director General.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrica de cherestea in Romania in anul 2003, la Sebes. In prezent, compania opereaza pe plan local alte doua fabrici de cherestea - la Radauti si Reci, o fabrica de panouri incleiate din lemn masiv la Siret si una de panel la Comanesti, generand aproape 3.000 de locuri de munca direct in aceste locatii si mai mult de 10.000 de locuri de munca indirect, in industrii conexe. Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte si o fabrica de cherestea in Germania.