In urma cu vreo zece ani, daca nu putin mai mult, nimeni de pe la noi nu stia ce e ala un energizant. Singura marca cunoscuta si prezenta era RedBull, se gasea mai rar la magazine si costa de la 9 lei in sus doza.

Incetul cu incetul piata a inceput sa fie populata de noi si noi marci de energizante iar pretul unei doze a inceput sa scada vertiginos. In timp ce in unele tari acest tip de bauturi erau interzise in Romania afacerea cu bauturi energizante a explodat atat de mult incat o doza a ajuns sa coste 2 lei.

De cate ori nu v-a disperat o cunostinta care a decis sa consume o doza de energizant langa voi ? Nu la terasa afara ci in masina sau intr-un spatiu inchis, de regula acasa. Mirosul acela al energizantului te trezeste din toti mortii, ce sa mai zicem de efectele bauturii in sine.

Si pentru ca o doza de energizant a ajuns sa coste 2 lei, nu era de ajuns continutul ala initial de 250 - 330 ml. Nu, acum se vand sticle si doze de 500 ml si chiar de 1 litru. Nu am sa denumesc firme si nici sa le analizez calitatea indoielnica.



Luand la intamplare o analiza facuta de un site de speciliate, iata ce contine o sticla de 500 de ml de energizant de piata locala:

Continut ridicat de cofeina: 32 mg/100 g. Recomandat in special in situatiile de stres sau care necesita efort marit. Produsul nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la unul din ingrediente.

Ingrediente: Apa, Zahar, ACID CITRIC, Dioxid de carbon, TAURINE, CITRAT TRISODIC, CAFFEINE, INOSITOL (B7), Arome, CARAMEL CU SULFIT DE AMONIU, RIBOFLAVINA (VITAMINA B2), Sorbat de potasiu, Benzoat de sodiu, VITAMINA B3 (NIACINA), ACID PANTOTENIC (B5), Vitamina B12, VITAMINA B6.

Care sunt riscurile la care se supun cei care consuma produsul:
Arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice si ameteli.

Zahar, ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

E150d sau Caramel sulfit de amoniu, ingredient cu risc mediu de dauna, aditiv din categoria colorantilor, de culoare maro. Face parte din categoria "E-uri suspecte". Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului. Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.

E211 sau Benzoat de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Potrivit unor studii realizate de expertii britanici, s-a ajuns la concluzia ca aditivul alimentar E 211 poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman.

E202 sau Sorbat de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este un conservant, actioneaza cu succes impotriva mucegaiurilor si a drojdiei, nefiind eficient insa impotriva bacteriilor. In unele cazuri poate provoca alergii, astm de aceea consumul frecvent nu este recomandat in special persoanelor sensibile. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
In urma cu cateva zile, intorcandu-ma de la birou, doi pustani de 13-14 ani, care ieseau de la ore, sorbeau din doua doze de 500 ml de energizant proaspat achizitionate de la magazin. In mintea mea incercam sa inteleg care era situatia stresanta pe care aveau sa o infrunte de era nevoie de o asemenea cantitate de energizant.

In mod interesant, pe site-ul Digi24, dau de o stire care spune ca un adolescent a murit după ce a consumat trei băuturi cu cofeină. Davis Allen Cripe a început să se simtă rău la școală, după ce a băut un latte de la McDonalds, un suc Mountain Dew și o băutură energizantă în mai puțin de două ore.

"Nu este o supradoză de cofeină. Nu este de vină faptul că avea atât de multă cofeină în organism, ci faptul că a consumat-o într-un timp foarte scurt, iar băutura energizantă pe care a băut-o ultima i-a indus o aritmie cardiacă", au explicat medicii legisti ce au efectuat autopsia cadavrului.

Nu imi aduc aminte ca in Romania sa se fi intamplat un astfel de caz, dar sunt sigur ca multi dintre noi suntem constienti ca vanzarile de astfel de bombe "energizante" la sticla au explodat din cale afara. Ce este si mai ingrijorator este ca de fiecare data cand sunt la magazin si cineva cumpara un astfel de produs, de fiecare data este un tanar, de regula adolescent.

Si ca sa revin la titlul articolului, raspunsul ar fi, cel mai probabil, pentru ca pe nimeni de prin Ministerul Sanatatii, sa zicem, nu intereseaza cum ajung copiii din ziua de azi sa consume numai tampenii. Pentru ca nu exista un cadru coerent de limitare a accesului tinerilor adolescenti la produse nocive, energizantele fiind doar inca un nume pe lista de produse pe care copiii sub 18 ani le pot achizitiona fara nici un fel de probleme de la marea majoritate a magazinelor.