digi ungaria

4iG a anunțat că a ajuns la un acord final de cumparare a 100% din Digi Ungaria și filialele sale de la Digi Communications.

Tranzacția este evaluată la 625 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 232 de miliarde de HUF în monedă locală și este de așteptat să fie finalizată în ianuarie 2022, sub rezerva aprobării Autorității Maghiare pentru Concurență (GVH).

4iG notează că Digi, cu un portofoliu larg de servicii, se află pe locul al doilea pe piața maghiară de voce fixă, internet și TV. Compania oferă servicii de înaltă calitate oriunde în țară datorită rețelei sale de ultimă generație de fibră optica (FTTH), coloana vertebrală consolidată și infrastructură prin satelit. 

Digi are și propriile canale TV și, pe lângă canalele de sport, este prezentă pe piața de difuzare TV cu patru canale tematice. În plus, Digi și-a lansat serviciul de telecomunicații mobile în Ungaria în mai 2019. 

Datorită proiectelor sale de dezvoltare continuă, are 2.300 de stații de bază deținute, iar serviciul DIGIMobil oferă acoperire mobilă în aer liber pentru mai mult de 90% din populația din întreaga țară. Datorită infrastructurii sale avansate, Digi a devenit primul operator maghiar și unul dintre primii din regiune care a lansat cel mai rapid serviciu de internet rezidențial din Ungaria, cu o lățime de bandă de 10 Gbps.

Anuntul celor de la 4iG se încheie spunând că achiziția Digi ar putea fi un pas important în crearea unei companii naționale de telecomunicații și infrastructură de telecomunicații prin combinarea capitalului public și privat, a cărei denumire va fi Antenna Hungária, potrivit anunțului făcut de părți la sfarsitul lui august. 

4iG își va transfera interesele de telecomunicații către Antenna Hungária în cadrul acordului strategic cu statul, care va acorda 4iG un pachet majoritar de acțiuni în companie. Fuziunea va crea un nou holding regional de telecomunicații, ale cărui interese interne (Antena Hungária, Digi, Invitel, Invitech, AH Net) se vor putea completa cu alte companii de telecomunicații din Balcanii de Vest, datorită achizițiilor în curs.

Vânzarea Digi Hungary a fost anunțată pentru prima dată în martie a acestui an iar pana acum nu erau disponibile informatii depre valoarea tranzacției.

4iG, este un operator de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, din acţionariatul căruia face parte şi Lorinc Meszaros, cel mai bogat om din Ungaria şi despre care agenţia de presă Bloomberg scrie că este un apropiat al premierului Viktor Orban.

Plecarea grupului Digi din Ungaria a avut loc pe fondul scandalului legat de acordarea licentelor 5G. Digi a fost exclusă definitiv din procedura de licitație pentru 5G de  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Ungariei (Kúria) care a confirmat faptul că Autoritatea Naţională de Media şi Comunicaţii (NMHH) a acţionat legal în cazul Digi Communications N.V., compania-mamă a Digi Ungaria. Aceasta a fost exclusă din procedura de licitaţie pentru introducerea de tehnologie mobilă 5G şi vânzarea de frecvenţe adecvate serviciilor fără fir în bandă largă pe motiv ca a încălcat regulile concurenţei loiale si a incercat sa induca in eroare autoritatile.

Digi Communications N.V va opera in continuare pe pietele din Romania, principala sa piata, in Spania, unde a cunoscut o crestere impresionanta, in Italia si ar intentiona sa ajunga si in Portugalia.