istoria neromantata a cruciadelor

Sângeroase și crude, cruciadele ar fi trebuit să fie războaiele religioase care să pună capăt tuturor celorlalte războaie. Din păcate însă, nu au reușit, iar în epoca modernă, istoria lor a fost deturnată prin fervoare politică și religioasă, căci atât lumea occidentală, cât și cea islamică, înțeleg în mod eronat adevărul. Este o poveste romanțată și idealizată, despre fanatism religios și brutalitate nespusă, despre cavaleri medievali și războinici jihadi, castele și regi, eroism, trădare și sacrificiu.

Însă istoricul și autorul britanic Dr. Thomas Asbridge prezintă o relatare revelatoare a cruciadelor, într-o serie documentară din trei părți, care are premiera pe Viasat History vineri, 1 iulie, la ora 22:00. Folosind dovezi noi, mărturii ale martorilor oculari și relatări contemporane – atât din lumea creștină, cât și din cea islamică – Asbridge reexaminează această poveste epică medievală.

Filmat în locații din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa, documentarul vizitează și folosește numeroase arhive – de la Moscheea Aqsa din Ierusalim până la o mănăstire izolată din Veneția – pentru a dezvălui manuscrise și artefacte rar văzute.

Primul episod din Cruciadele urmărește călătoria epică a Primilor Cruciați, în timp ce aceștia au mărșăluit la 3.000 de mile de Europa pentru a recuceri orașul Ierusalim de la Islam. Au îndurat foametea, bolile și bătălia însângerată pentru a-și atinge scopul sacru, apoi au dezlănțuit un val îngrozitor de violență barbară asupra dușmanilor lor musulmani. Departe de a fi războinicii sfinți, invincibili, despre care vorbesc legendele, doctorul Asbridge dezvăluie că acești cruciați se gândeau să se predea la jumătatea expediției.

Al doilea episod examinează a treia cruciada și figurile sale renumite: Richard Inimă de Leu, regele Angliei, și puternicul sultan musulman Saladin, unificator al Islamului. Bazându-se pe relatări fascinante ale martorilor oculari și înregistrări contemporane, Dr. Asbridge construiește o imagine pătrunzătoare a acestor bărbați și a luptei lor aprige pentru Țara Sfântă, dezvăluind modul în care conflictul lor i-a îngenuncheat atât pe Saladin, cât și pe Richard, chiar dacă a servit la crearea legendelor lor.

Episodul final dezvăluie că rezultatul acestor războaie sfinte epice a fost hotărât nu în Ierusalim, ci în Egipt. Bazându-se pe cronicile martorilor oculari și pe cele mai recente dovezi arheologice, Asbridge susține că un înfricoșător războinic sclav din stepele ruse – acum uitat în Occident – a fost cel care a pecetluit în cele din urmă soarta cruciadelor.

Noua serie din trei părți a Viasat History, Cruciadele, care va avea premiera vineri, 1 iulie, la ora 22:00, oferă o nouă interpretare a modului în care două religii puternice au purtat război în numele lui Dumnezeu.