amazon irobot

Amazon Inc va achiziționa iRobot Corp, producătorul aspiratorului robot Roomba, într-o tranzacție în numerar pentru aproximativ 1,7 miliarde de dolari, în ultimul impuls al celui mai mare retailer online din lume de a-și extinde baza de dispozitive inteligente pentru acasă.

Amazon va plăti 61 de dolari pe acțiune, evaluând iRobot la o primă de 22% până la ultimul preț de închidere al acțiunilor de 49,99 dolari.

Acțiunile iRobot au crescut cu 19% la tranzacționarea de vineri, la 59,66 USD. La apogeul său în timpul blocării pandemiei de COVID-19, acțiunile iRobot au fost de peste două ori mai mult decât prețul curent, deoarece consumatorii atenți la igienă au investit în aspiratoare premium.

Achiziția urmează o viziune pe care Amazon a conturat-o în 2021. Vicepreședintele senior Amazon Dave Limp a declarat reporterilor: „În cinci până la 10 ani, credem că fiecare casă va avea cel puțin un robot care va deveni o parte esențială a vieții de zi cu zi. "

De asemenea, directorul executiv iRobot, Colin Angle, a spus că casele ar trebui să aibă nenumărate dispozitive care să comunice perfect între ele și, într-o zi, să abordeze provocările sociale, cum ar fi îngrijirea bătrânilor.

Unitatea de dispozitive Amazon reprezintă doar o fracțiune din veniturile companiei, dar gigantul comerțului electronic și-a extins în mod constant gama cu mai multe difuzoare care își prezintă asistentul vocal Alexa și cu sonerii și camere de securitate pentru acasă de la Ring, pe care le-a achiziționat în 2018.

Amazon a spus că va continua să furnizeze produse iRobot altor retaileri și să le păstreze compatibile cu asistenții vocali ai altor companii.

Pe lângă curățarea murdăriei, aspiratoarele Roomba, care costă până la 1.000 de dolari, colectează date spațiale despre gospodării care s-ar putea dovedi valoroase pentru viitoarea tehnologie pentru casele inteligente. Un critic, Ron Knox de la Institute for Local Self-Reliance, a numit acordul drept „coșmar” de confidențialitate, deoarece ar extinde informațiile personale despre case în arsenalul retailerului.