protectie copii

Peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiază de statutul de protecție temporară au vârsta mai mică de 14 ani, statistică valabilă pentru luna iunie, potrivit informațiilor Eurostat, în toate statele membre ale Uniunii Europene (care au date disponibile) care găzduiesc persoane din Ucraina care fug din calea războiului.

În statele UE cu date disponibile pentru luna iunie, majoritatea ucrainenilor care au primit protecție temporară sunt femei și fete: în Polonia, sunt 41.675, în România 6.400 și în Bulgaria 4.255. Numai în luna iunie, 10.360 de ucraineni au primit statutul de protecție specială în România, țara noastră aflându-se pe locul 2, în ceea ce privește numărul, după Polonia (60.125). 

Potrivit datelor procesate de Eurostat până la 30 iunie 2022, România acordase protecție temporară pentru 43.550 de cetățeni ucraineni. Pentru aceștia, Organizația Salvați Copiii România deschide centre de consiliere și informare în șapte zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș) în care copiii și familiile sunt cazate și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații sunt oferite servicii de consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

Organizația Salvați Copiii este prezentă în continuare la punctele de trecere a frontierei, evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară.  Echipele de teren ale organizației asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală și articole de  îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecția temporară, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră). Totodată, specialiștii organizației sunt prezenți în taberele mobile ISU Siret și ISU Rădăuți, unde acordă asistență umanitară imediată și suport juridic.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 157.128 de persoane, dintre care 88.861 de copii ucraineni și 68.267 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse). Aceștia au primit sprijin umanitar, asistență socială și educațională, precum și psihologică. Au fost distribuite 13.973 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni.

„Cu cât înaintăm spre toamnă și războiul nu dă semne că se încheie, cu atât tot mai mulți copii ucraineni sunt nevoiți să plece din țara lor. Ei au nevoie de soluții pe termen mediu și lung, de integrare educațională, de consiliere psiho-emoțională și de programe de integrare socială.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

ANALIZA SALVAȚI COPIII ROMÂNIA

Conform analizei Salvați Copiii, la care au participat 1.178 de cetățeni ucraineni, din care 87% reprezentanți legali ori rude ale copiilor refugiați din Ucraina și aflați în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvați Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt și pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

  • costurile medicale și accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii și adulți, protecția medicală a copiilor cu afecțiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere și acompaniere la instituțiile medicale;
  • bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălțăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
  • plata chiriei (46%) sau a utilităților pentru locuințele în care se află în diferite localități ale țării;
  • realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranță în contextul actual al totalei imprevizibilități a situației din Ucraina și țările europene;
  • cheltuielile destinate îngrijirii și educației copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele școlare ori alte lucruri specifice activităților recreative, părinții ucraineni preocupându-se de integrarea educațională a copiilor lor pe timpul verii și pentru anul școlar viitor 2022-2023;
  • procurarea hranei zilnice (26%);
  • cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreținerea mașinilor proprii;
  • produse igienico-sanitare pentru copii și ceilalți membri de familie (19%);
  • procurarea apei (8%).