Page Nav

HIDE

GRID STYLE

GRID_STYLE

Articole recente:

latest

Ads Place

Asta sa i-o spui lui papa !

În sistemul bancar, administraţie publică şi metalurgie România – pe primul loc în UE la ritmul de creştere a salariilor de Caterina NICOLAE...

În sistemul bancar, administraţie publică şi metalurgie

România – pe primul loc în UE la ritmul de creştere a salariilor
de Caterina NICOLAE | 24 IULIE 2007România – pe primul loc în UE la ritmul de creştere a salariilor
Mai multe imagini...
Românii mai au mult până să ajungă salariile din ţările vestice ale Uniunii Europene (UE), dar un studiu al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă arată că în unele domenii, cel puţin, rata de creştere a salariilor de la noi este uriaşă, comparativ cu a vecinilor.

Bancherii, metalurgiştii şi funcţionarii din administraţia publică au beneficiat în 2005 şi 2006 de creşteri salariale de 4 până la 10 ori mai mari decât media europeană, plasând astfel România pe locul I în rândul ţărilor UE în topul creşterilor salariale în aceste sectoare.

În administraţia locală, salariile au crescut cu 21,9% în 2005 faţă de 2004 şi cu 40,5% în 2006 faţă de 2005. Spre comparaţie, creşterea medie pentru toate ţările membre UE a fost de 4% în 2005 şi 5,4% în 2006.

Cea mai spectaculoasă creştere salarială a fost însă în sistemul bancar. În timp ce, în toată Uniunea, bancherii s-au bucurat de salarii majorate cu procente între 0,6% (Cipru) şi 9,2% (Estonia), cei de la noi au avut nu mai puţin de 52%.

Asta în 2005, pentru că în 2006, creşterea salariilor s-a domolit aproape de tot, variaţia fiind aproape zero. În ce priveşte salariile metalurgiştilor, acestea au crescut în România în 2005 cu 20,1%, iar în 2006 cu 18,9%, de asemenea mult peste media europeană. Spre comparaţie, următoarea ţară după noi în top este Estonia, unde creşterile salariale sunt de cel mult 15%.

Nu toţi salariaţii români au avut însă norocul celor din cele trei sectoare monitorizate de fundaţie. Salariul mediu pe economie, de pildă, a crescut destul de mult situându-ne pe locul patru în rândul ţărilor UE, dar procentul nu a fost mult diferit de trendul general de creştere a salariilor din noile state membre.

În 2006 faţă de 2005, salariul mediu la nivelul tuturor ţărilor UE a crescut cu 2,7%. Este vorba de salariul brut ajustat cu rata inflaţiei. Procentul de 2,7% nu înseamnă însă aproape nimic, având în vedere diferenţele foarte mari dintre ţări.

În cele 15 ţări „veterane” UE, de pildă, creşterea medie a fost de numai 0,8%. Mai mult, în unele ţări precum Germania, Marea Britanie, Portugalia, creşterea a fost zero sau foarte apropiată de această cifră.

De cealaltă parte, în cele zece state intrate în UE în 2004, creşterea medie a fost de 5,3%, dar chiar şi aici diferenţele de la un stat la altul sunt mari. În Ungaria şi Slovenia, de pildă, salariul mediu raportat la inflaţie a scăzut cu 1,4%, respectiv 0,6%, în timp ce în Estonia, Lituania şi Letonia procentele de creştere a salariilor variază între 10,6% şi 16%.

În acest clasament, creşterea salariului mediu din România se situează pe locul patru după cele trei ţări, cu 7,3% în 2006 faţă de 2005. Creşterea urmează însă unui an slab – în 2005 faţă de 2004, salariul mediu în România a crescut cu numai 2%.

Nici salariul minim pe economie n-a avut o creştere mai spectaculoasă decât cel mediu. În topul ţărilor UE, în 2005, România ocupă locul doi – cu un procent de 17,9%, aproape jumătate din creşterea înregistrată în Bulgaria, iar în 2006, tot locul II – cu un procent de 12,1%, la diferenţă de câteva zecimi de procent de ţara de pe locul I – Letonia.


Diferenţele salariale rămân foarte mari

Însă, aşa cum precizam la început, diferenţele dintre salariile din ţările „veterane” UE şi cele nou intrate se menţin foarte mari, în ciuda ritmurilor de creştere mai accentuate în cazul ultimelor venite.

De pildă, în 2006, salariul minim lunar în Belgia, Franţa şi Olanda varia în jurul valorii de 1.200 de euro, în Grecia – 625 de euro, în Spania – 540 euro. Cu excepţia Sloveniei, unde salariul este 521 de euro, în majoritatea ţărilor intrate în UE în 2004 – Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia – salariul minim variază între 191 de euro (Slovacia) şi 280 de euro (Cehia).

România se afla, în 2006, în acest soi de clasament pe penultimul loc, cu un salariu minim de 104,94 euro, urmată doar de Bulgaria, unde salariul minim era 81,81 de euro.

caterina.nicolae@gandul.info


Domnisoara uita sa mentioneze insa ca si preturile au urcat si ele spectaculos... As sfatui-o insa sa vorbeasca si cu unii angajati ai administratiilor publice si sa vada daca se castiga bine !

Niciun comentariu

Comentariul va fi postat dupa aprobare

ADS