După ce a fost închis, AllofMP3 a reînviat sub numele MP3Sparks

Laurenţiu Ţiţei , 04 iulie 2007 11:45

Autorităţile ruse au pus punct afacerii AllofMP3.com, spinul care stătea în coastele marilor case de discuri din Statele Unite şi Marea Britanie, care au încercat ani la rând să închidă site-ul. Însă serviciul a revenit sub numele MP3Sparks.com, cu posibilitatea de a folosi din nou cărţi de credit.


AllofMP3 a fost controversat pentru că vinde muzică fără drepturi de autor, la preţuri mult mai mici decât servicii precum iTunes sau Napster. Site-ul nu plătea nici licenţe şi nici procentele cuvenite artiştilor. Companiei Mediaservices, care se află în spatele AllofMP3, i s-a cerut să plătească taxe către ROMS(Societatea pentru Multimedia şi Internet din Rusia), instituţie sancţionată de către Parlamentul rus, şi către FAIR .

În baza legilor din Rusia, atâta timp cât un distribuitor de muzică plăteşte 15% din încasări către ROMS, înseamnă că funcţionează legal. Însă instituţiile din afara Rusiei nu sunt de acord cu această prevedere.

Deşi a rămas activ în ciuda presiunilor internaţionale, AllofMP3 a fost blocat în Danemarca şi Germania, iar varianta italiană se află în investigaţii. În decembrie, casele de discuri din Statele Unite au dat în judecată compania cu pricina, solicitând daune de 1.650 de miliarde de dolari. În plus i s-a cerut Rusiei să închidă site-ul dacă vrea să fie primită în Organizaţia Internaţională a Comerţului. Deşi acest lucru a fost acceptat, nu s-a stabilit încă un termen.

Închiderea site-ului nu surprinde pe nimeni. Companiile implicate în domeniul plăţilor, printre care Visa, MasterCard şi PayPal au renunţat să mai permită utilizarea produselor lor pentru efectuarea de plăţi către Mediaservices, afectând serios capacitatea de operare a acestuia. Surprinzător este că Mediaservices a lansat, pur şi simplu, un nou site. Este vorba despre MP3Sparks, care este, practic, identic cu AllofMP3, iar în acest caz, plăţile prin card sunt acceptate.

Site-ul include aceleaşi informaţii, melodii scoase la vânzare şi explicaţii pentru justificarea legalităţii sale:

„Disponibilitatea pe internet a tuturor materialelor ALLOFMP3.com este autorizată prin licenţa LS-3?-05-03 a ROMS. Potrivit termenilor de licenţiere, Mediaservices plăteşte taxe către această instituţie, pentru toate materialele descărcate de pe site”.

Nu se ştie cum va răspunde industria muzicală la ultima manevră a celor de la Mediaservices. Deşi majoritatea clienţilor sunt din Rusia, AllofMP3 este considerat cel mai mare serviciu muzical utilizat în Marea Britanie, după iTunes.

Sursa: BetaNews