In timp ce in Romania blocurile noastre turn asteapta lifturi, altele reparatii la lifturi, japonezii se gandesc la proiecte absolut incredibile.

O companie nipona are un proiect maret, acela de a construi lifturi care sa ajunga direct in spatiu, adica sa urce la o inaltime de 100.000 de kilometrii.

Cabinele lifturilor vor pune în mişcare cabluri lungi de 35.400 de kilometri, cabluri ce vor trebui realizate din cele mai puternice, dar şi uşoare, materiale existente. 

Lifturile o să fie ancorate în pământ şi o să dispară printre nori, ajungând, eventual, la o staţie ce orbitează în jurul pământului. 

Oamenii de ştiinţă speră ca acest lift să aibă şi alte funcţii, în afară de ceea de a transporta pasageri: el va găzdui generatoare imense de energie solară, care va putea fi folosită pe pământ şi va îndepărta resturi nucleare, aruncându-le în spaţiu.

Nu este o gluma e chiar pe bune, iar firma nu este nebuna ci are de gand sa investeasca 5 miliarde de lire sterline pentru acest proiect urmand sa sustina in luna noiembrie o conferinta de presa internationala.

Daca cercetatorii sustin ca vom putea calatorii cu liftul in spatiu, eu unul intreb in cat timp va ajunge liftul la "ultimul etaj" situat la 100.000 de km inaltime ? Dar cu ce viteza se va misca acest lift ? Cat va costa o astfel de calatorie ...etc ?

Asteptam cu interes conferinta :))