In mod normal nu e ceva ce se promoveaza, nici de site-uri cu gadgeturi, de filme etc... Nu este promovat, dar de folosit, cei mai avansati in ale internetului cu siguranta o fac de ceva timp incoace.

Pana nu de mult, cele mai populare servicii de sharing P2p(peer to peer) erau, sau sunt si in continuare, huburile pe care le poti accesa daca folosesti aplicatii gen ODC sau DC++. Huburile sunt de fapt camere gen mirc la care se conecteaza mai multi utilizatori care pun la dispozitia celorlalti un anumit numar de fisiere (marimea depinde de setarile cerute pentru a te conecta la hub). Si de aici incepe distractia, daca esti in cautare de ceva dai un search iar programul iti spune cate fisiere a gasit, si iti da informatii despre userul de la care vrei sa descarci. Daca e din aceeasi retea cu tine, atunci ai noroc, viteza va fi mai mare, daca nu va trebui sa stai mai mult. Dezavantajul este ca utillizatorul se poate deconecta, sau descarca in acelasi timp, sau mai multi utilizatori sunt conectati la el. Ai si ghinion daca cineva incepe sa dascarce ceva de la tine. Asta inseamna ca simultan faci si download si upload. Avantajul este ca poti identifica useri din reteaua ta, orasul tau sau din tara ta.

Povestea Torrentilor este alta. Softpedia da o explicatie: Sistemul torentelor nu se bazeaza pe o solutie centrala de distributie a fisierelor de muzica, film sau programe, ci numai pe un sistem de depistare a adreselor acestor fisiere, adrese salvate pe computerele utilizatorilor programului. In momentul in care un utilizator se conecteaza la un site tracker pentru a descarca un anumit fisier, site-ul il adauga pe acest utilizator intr-o lista unde sunt trecute toate sursele disponibile pentru descarcare. Sa presupunem ca vrei sa descarci un episod din serialul Lost. In loc sa descarci fisierul cu show-ul propriu-zis, dai jos mai intai un fisier de mici dimensiuni, denumit "torrent". In momentul in care lansezi acest fisier, BitTorrent ii cauta pe toti ceilalti utilizatori care au descarcat acest torent. Apoi fisierul, initial pe care vrei sa-l obtii este "spart" in fragmente si partajat de toti userii care au descarcat torentul asociat. Ceilalti utilizatori nu vor descarca intregul fisier numai dintr-o sursa, ci pot obtine doar anumite portiuni, astfel incat procesul de download se desfasoara mai rapid. Utilizatorii formeaza o retea descentralizata care functioneaza mult mai eficient decat daca schimbul de fisiere s-ar face numai de la utilizatorul A la B.

In articolul de mai sus s-a amintit de un program, BitTorrent. La acesta lista se mai adauga cel putin inca doua programe populare BitComet si uTorrent.

Avantajul programelor, cel putin in cazul BitComet, este acela ca descarci un fisier, pe care in acelasi timp il si uploadezi pentru ca si ceilalti sa il poata descarca. E de fapt sistemul, iei dar si dai. In engleza e vorba de seed and leech. Cu cat raportul de seed e mai mare cu atat viteza de download va fi mai mare. Daca conexiunea ta la internet nu e asa performanta afla ca poti sa iti limitezi viteza de upload la viteza dorita de tine.

Ajunge cu teoria, cum ajungem sa descarcam un fisier torrent ? Pai nu e greu. Sa zicem ca esti in cautarea unui episod din Prison Break, episodul 1 din sezonul 4. Nu trebuie decat sa dai un search pe google. Eu as folosi acesti termeni "Prison Break 401 torrent" sau "Prison Break s4e01 torrent". Vei da apoi download la fisierul torrent moment in care programul se va conecta mai intai si apoi va incepe descarcarea fisierului. Dupa terminare, in cazul in care dai peste o lista de arhive, vei deschide fisierul WinRar cu cea mai mica dimensiune. Va incepe astfel dezarhivarea episodului 1. Atentie, trebuie ca toate arhivele sa fie descarcate astfel WinRAR iti va da o eroare.

Pe de alta parte trebuie sa fi atent si la comentariile de pe site-ul de unde descarci torrentul. De multe ori, fisierul final nu se va deschide, pentru ca sunt multi useri care creeaza fisiere false, doar pentru a isi face reclama.

Cateva site-uri populare pentru torrents: Mininova, PirateBay, Torrentz etc.

PS: Daca te-ai hotarat sa il incerci si nu te pricepi, incearca sa imi lasi un mesaj folosit aplicatia din dreapta pagini (Pingbox-ul).