Criza financiara internationala e mai serioasa decat credeam. Dupa ce guvernul american a fost nevoit sa foloseasca mii de miliarde de dolari pentru salvarea sistemului, valurile crizei financiare ajung si in Europa, mai precis in Islanda. Tara vulcanica, cu 320.000 de locuitori, e pe cale sa devina prima tara care declara faliment bancar national.

Tara a cunoscut o dezvoltare mare datorita investitiilor pe care bancile din aceasta tara le-au facut in diverse sectoare din Marea Britanie de exemplu, de la moda la echipe de fotbal de top.

Strategia le-a adus islandezilor una din cele mai mare rate de venituri pe cap de locuitor din Europa. Acum ei se uita cum economia lor se duce la vale, moneda nationala ajungand la jumatate din valoarea pe care o avea iar bancile lor puternice cazand una dupa alta, incapabile sa suporte greutatea datoriilor acumulate din cauza imprumuturilor acordate in perioada de boom.

"Totul este inchis, nu ne putem vinde marfa si nici sa retragem bani din banca", spune un cetatean care paraseste sediul unei bancii Landsbanki din capitala Reykjavik.

Statul a anuntat ca aceasta banca a fost nationalizata prin intermediul unei ordonante de urgenta menita sa faca fata crizei si care sa salveze tara, spun autoritatile.

Intre timp la Bucuresti Tranzacţionarea pe Bursa de la Bucureşti a fost suspendată la ora 11.08 după ce indicele BET ajunsese aproape de nivelul de alertă de 10%. BET-C a avut o depreciere de 10,68%, iar BET-FI de 14,64%