Concursul Eurovision va avea loc în perioada 9-16 mai 2009, în complexul sportiv Olympiisky, la Moscova.

În perioada 15 noiembrie-15 decembrie, compozitorii sunt invitaţi să îşi înscrie piesele la selecţia naţională a ediţiei 2009 a concursului, în format audio (pe CD, DAT sau MD). Materialele trimise la Televiziunea Română trebuie să fie însoţite de documente şi declaraţii, vezi regulamentul pe www.tvr.ro/eurovision.

Între 22-23 decembrie sunt programate preselecţiile în urma cărora vor rămâne 24 de piese, urmând ca lista cu melodiile selectate să fie postată pe site-ul TVR. Prima semifinală va avea loc pe 27 ianuarie 2009, urmată la o distanţă de două zile de cea de-a doua. Piesa câştigătoare, care va reprezenta România la Eurovision, va fi decisă în cadrul Finalei Naţionale din 31 ianuarie 2009.

Iniţial se hotărâse ca Sankt Petersburg-ul să găzduiască concursul, dar s-a renunţat în favoarea Moscovei, care este capabilă din punct de vedere al infrastructurii hoteliere să facă faţă afluxului de vizitatori. Importantă, în alegerea Moscovei ca oraş-gazdă al Eurovision-ului, a fost şi experienţa asigurării măsurilor de securitate pentru un eveniment de o asemenea anvergură. “Moscova este gata să găzduiască ediţia 2009 a Eurovisionului şi să asigure toate condiţiile necesare unei organizări la nivel înalt a acestui concurs internaţional”, a declarat secretarul de presă al primăriei şi al consilului municipal al Moscovei, Serghei Ţoi.

La eveniment se aşteaptă să participe reprezentanţi din 43 de ţări, peste 2000 de jurnalişti acreditaţi, spectacolul urmând a fi urmărit de peste 100 de milioane de spectatori. Rusia a câştigat dreptul de a organiza concursul după ce în 2008, Dmitri Bilan a câştigat ediţia organizată în Serbia. Andrew Lloyd Webber, cunoscutul compozitor al coloanelor sonore din “Cats”, “Evita” sau “Fantoma de la Operă” şi-a anunţat deja intenţia de a compune melodia cu care Marea Britanie va participa la Eurovision.

Ca o noutate, organizatorii concursului de anul viitor au decis să introducă şi un juriu, pentru ca decizia câştigătorului să nu aparţină exclusiv telespectatorilor şi astfel se evită alegerea pe criterii geo-politice. “Credem cu tărie că televotingul este o metodă de a măsura părerile milioanelor de telespectatori pe care îi avem în întreaga Europă. După dezbaterea publică privind voturile pe criterii de învecinare geografică şi diaspora, am decis să acordăm şi juriilor naţionale un cuvânt în alegerea câstigătorului Eurovision Song Contest”, a declarat Ruurd Bierman, seful echipei de consultanti.

Ediţia de anul viitor nu va fi lipsită de scandaluri. Televiziunea poloneză, alături de ţări ca Estonia, Letonia şi Lituania au de gând să-şi manifeste sprijinul pentru Georgia, ignorând evenimentul, ca urmare a evenimentelor ce au avut loc în acest an în Osettia de Sud. De altfel, Georgia este prima ţară care s-a retras oficial din competiţie.

Sursa: Stiumuzica.ro