Criza economica a lovit rau de tot ziarele de peste ocean dar si in alte tari, tot mai multe publicatii anuntand ca se vor inchide din cauza lipsei de bani. Cu toate astea, nu criza economica este marele dusman al presei scrise ci mediul online. In prezent mai toate ziarele au site-uri proprii pe care sunt postate articolele din ziar si chiar mai mult.

Accesul pe aceste site-uri este gratuit insa veniturile patronilor sunt recuperate din reclame. Cum criza a afectat serios cererea de publicitate marii patroni de peste ocean s-au vazut nevoiti sa caute in alta parte solutii pentru a castiga bani.

Lupta a inceput cu marii moguli ai internetului, Google si Yahoo, care se folosesc de doua "productii proprii" de agregare a stirilor si publicarea a acestora.

Daca pana acum nu au fost probleme, se pare ca de ceva vreme cele 1.400 de ziare americane membre în Associated Pres sunt supărate pe cei care trag foloase de pe urma muncii lor, fără să ofere nimic la schimb, mai exact pe cei de la Google si Yahoo.

De partea cealalta, acuzatii sustin ca nu inteleg de ce s-au suparat asa de tare patronii atata vreme cat ei nu publica articolele intregi si mai mult decat atat publica pe site link-ul catre articolul original. Totodata, Google a ripostat precizând că din anul 2007 are încheiat un contract cu Associated Press, prin care i se permite să folosească, contra cost, materialele agenţiei de presă.

Trecem insa la partea serioasa a materialului pe care l-am ctitit pe Cotidianul; mai marii moguli de peste ocean viseaza la vremurile in care oamenii de rand se vor obisnui sa plateasca pentru a citi online articole si stiri. Pe scurt, ziarele online se vor putea citi online cu bani, asta peste cativa ani.

Experienta romaneasca al acestui gen de prezenta online ne duce cu gandul la Academia Catavencu, care nu cu mult timp in urma iti cerea sa iti creezi un cont contra cost pentru a putea vizualiza continutul online. Ce s-a intamplat ? Pai simplu, nu au rezistat prea mult in aceasta formula, in momentul de fata varianta online fiind una prietenoasa, interesanta si bogata in continut.