De cateva saptamani incoace asistam la televizor la fel si fel de stiri si discutii legate de faptul ca alimentele romanesti s-ar putea ieftini cu 15-30%.

Daca nu am fi trait in Romania, tara tuturor posibilitatilor, am zice ca lumea ne crede naivi. Totusi merita laudat efortul autoritatilor de a pune presiune pe marii comercianti care cer taxe de 30% pentru comercializarea produselor in magazinele lor producatorilor. Asadar mai marii sefi de hypermarketuri in loc sa fie ei cei care ofera avantaje producatorilor au pretentii financiare de la acestia. Guvernul planuieste sa adopte un cod de bune practici prin care comercianti vor fi obligati sa renunte la astfel de practici. Tot prin acest cod se are in vedere ca produsele romanesti sa aiba o mai mare vizibilitate la raft fata de cele din import.

Cu toate astea, producatorii romani estimeaza ca la vara romanii ar putea sa isi cumpere alimentele din hypermarketuri si magazine la un pret cu pana la 18% mai ieftin decat in prezent. Ei sunt de parere insa ca indiferent daca se a aproba acest cod, va mai dura 2 luni pana cand preturile se vor ieftini. De ce ? Pai pentru ca hypermarketurile isi vor face provizii de pe acum pentru a putea vinde alimentele la preturile din prezent.

Trebuie insa sa stam si sa ne gandim cum am ajuns noi romanii sa mergem peste granita la unguri sau bulgari pentru a ne face piata. De fapt nu trebuie sa ne gandim mult. Romanii din vest, de exemplu, prefera Ungaria pentru ca, surpriza, acolo alimentele costa cu pana la 50% mai putin decat la noi. Iata un motiv serios pentru ca romanii sa treaca granita intr-o tara in care comerciantii aleg sa ieftineasca preturile in perioadele de sarbatori, situatie care la noi este exact invers.

Lucrurile par ca incep sa se miste si la noi in aceesi directie. Cu toate astea raman cu aceesti minte de roman satul de atata abureala. Pun pariu ca daca alimentele se vor ieftin, nu la putin dupa va veni iar un val de scumpiri legat de accize, cresterea cursului valutar, scumpirea carburantilor si al gazelor si energiei.