Asa cum spuneam intr-un articol precedent, Romania intra si ea in randul statelor care va adopta sistemul digital pentru transmisiile tv.

Incepand cu 1 ianuarie 2012 va inceta orice transmisie analogica, datorita tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la serviciile de televiziune in format digital. Ceea ce inseamna ca, incepand de la acea data, televizoarele obisnuite nu vor mai putea fi folosite fara "ajutorul" unui echipament special. Se poate presupune ca populatia din mediul rural, care nu are acces la serviciile de cablu sau nu poate plati pentru acestea, va avea cel mai mult de suferit, pentru ca nu va putea receptiona programe tv "la liber" decat avand in casa acest aparat special, care costa undeva intre 70 si 100 de euro.

Executivul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Conform directivei in domeniu a Comisiei Europene, am avea timp ca pana in 2015 sa trecem la digital. Dar, MCSI a pus termenul 2012 considerand, probabil, ca se va face foarte usor.

In Romania inca se vand televizoare ce nu suporta in mod direct semnal digital. Un om care cumpara un televizor normal la un pret de 70 - 100 de euro (intre 3,5 milioane de lei vechi si 4,5 milioane de lei vechi), va fi nevoit ca din 2012 sa dea inca 70 - 100 de euro (adica alte 3,5 - 4,5 milioane de lei vechi) pentru a putea vedea programe tv. Ceea ce inseamna, practic, bani cat pentru un alt televizor nou. Este adevarat, ultimele tipuri de televizoare aparute, adica cele LCD sau cu plasma, accepta in mod direct acest tip de semnal, dar in mediul rural, unde traieste aproximativ 45% din populatia tarii, inca mai exista televizoare alb-negru! Asadar, din 2012 exista doua variante astfel incat sa poata fi urmarite programele tv: cum­pararea unui televizor nou, poate ceva mai scump, dar care accepta semnal digital in mod nativ, sau cumpararea unui set-up box, pentru televizorul care, poate, nu este atat de vechi, dar care nu poate capta semnalul digital. De remarcat, in prezent, in magazine, nu se specifica daca un televizor poate functiona analog sau digital.

Ziua