Microsoft a lansat de azi pe piata noul sistem de operare Windows 7. Un Windows nou aduce de regulă atât o schimbare binevenită pentru utilizatori (noutăţi grafice şi funcţionale), cât şi o creştere a vânzărilor pentru producătorii de sisteme şi componente. Cum s-ar spune, toată lumea e fericită, iar Microsoft mai adaugă "câţiva bănuţi" la puşculiţă.

Pentru Microsoft este o cursă de unul singur. Şi culmea, există riscul să iasă pe locul doi. Nu, Windows-ul la ora asta nu are concurenţă (cea ce nu e foarte bine pentru orice piaţă în general). Este un meci Windows contra Windows. Windows 7 nu se teme nici de Linux, nici de MacOS, nici de viitorul Google OS. Nu. Se teme de Windows XP.

Dacă utilizatorul obişnuit, conservator şi nu foarte priceput, nu va accepta să renunţe la XP şi să treacă la (a se citi să cumpere) Windows 7, veniturile Microsoft vor avea de suferit. Microsoft (vânzătorul) trebuie să convingă utilizatorii finali şi companiile (cumpărătorii) să achiziţioneze noul produs. Aşa merge piaţa iar regula asta se aplică chiar şi atunci când deţii 90% din piaţă. Dacă nu reuşeşti să-ţi impui produsele noi înseamnă că ai o problemă. Cu atât mai mult cu cât, nici nu ai concurenţă pe piaţa respectivă.

În fond, lucrurile ar trebui să fie simple. Ca să-ţi vinzi produsul nou, trebui ca acesta să fie mai bun ca cel vechi, să-i dai cumpărătorului motivaţia de a-l achiziţiona.



Este Windows 7 mai bun decât XP?

Aici depinde pe cine întrebi. Dacă mă întrebi pe mine, răspunsul este clar, da. Pentru că am un calculator nou, pentru că toate componentele şi driverele lui sunt 100% compatibile cu Windows 7 şi pentru că sunt întotdeauna unul dintre cei care abia aşteaptă să treacă la versiunile noi. Dacă îl întrebi pe bunicul meu care nu şi-a mai schimbat mouse-ul din 2000, are un calculator care abia mai stă în picioare şi dacă schimbi locul unei pictograme pe desktop l-ai băgat în ceaţă, răspunsul este clar nu.

În cazul lui Windows Vista lucrurile sunt mai clare. Windows 7 ar trebui să fie complet compatibil cu acesta. Cam tot ceea ce a mers pe Vista, de la aplicaţii la drivere, va merge şi pe Windows 7. Nu văd niciun motiv, în afară de cel financiar eventual, pentru care cei care au acum Vista să nu treacă la Windows 7.



Realist vorbind, Windows 7 este un upgrade la Vista. Merge mai bine (chiar dacă testele sintetice nu arată clar acest lucru) şi aduce o serie de funcţii noi deşi nu excelează la acest capitol. Spre deosebire de Vista, este mai scalabil. Merge destul de bine şi pe calculatoarele mai slabe, gen netbook-uri.

În altă ordine de idei, Windows 7 îl va da complet uitării pe Vista. În cazul lui Vista nu vor exista nostalgici care să-l regrete, cum s-a întâmplat cu XP-ul. Nu va vărsa nimeni lacrimi în memoria lui.

Sursa: Go4it.ro