CNA a amendat miercuri Realitatea TV cu 5000 lei, pentru că Kelemen Hunor, candidat la preşedinţie, a avut mai puţine prezenţe în emisiunile electorale decât alţi candidaţi, şi cu 7500 lei, pentru că în ziua alegerilor postul şi-a promovat site-ul pe care avea postate rezultate ale exit-poll-urilor.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, modul în care Realitatea TV a difuzat informaţiile despre alegerile pentru preşedintele României, în campanie.

CNA a analizat şi o reclamaţie din partea lui Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Preşedinţie, care a transmis Consiliului că a avut prezenţe la dezbaterile de la Realitatea TV sub nivelul celorlalţi candidaţi la prezidenţiale.

Potrivit CNA, Kelemen Hunor a avut trei prezenţe în emisiuni electorale, o prezenţă într-o emisiune neelectorală şi intervenţii telefonice la trei emisiuni electorale, în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că dezbaterea de la Palatul Parlamentului cuprindea doar trei dintre cei 12 candidaţi.

De cealaltă parte, Roxana Niculescu Costei, directorul de programe al Realitatea TV, a spus că Kelemen Hunor a fost invitat în mai multe rânduri la emisiunile electorale difuzate de Realitatea TV şi a refuzat să participe. "Realitatea TV nu are posibilitatea, din păcate, de a acoperi întreaga ţară. Campania domnului Kelemen Hunor s-a desfăşurat mai ales în ţară", a explicat Roxana Niculescu Costei.

Totodată, în şedinţa de miercuri, CNA a analizat şi două sesizări ale PNL şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), potrivit cărora duminică, în ziua alegerilor, pe site-ul postului Realitatea TV (realitatea.net) au fost plasate rezultate parţiale ale exit-poll-urilor, fapt care ar fi putut influenţa electoratul.

"În jurul orei 18.39 (duminică, 22 noiembrie, n.r.) postul Realitatea TV îşi îndeamnă telespectatorii să urmărească alegeri necenzurate pe portalul realitatea.net. Ediţia online a postului Realitatea TV a prezentat pe parcursul întregii zile o serie de rezultate şi estimări intermediare ce vizau repartizarea opţiunilor de vot pentru candidaţii Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană. În jurul orei 20.40 Realitatea TV a prezentat o listă a primilor şase candidaţi consideraţi cu şanse şi a demarat procesul de excludere a trei dintre aceştia în funcţie de estimările INSOMAR. Procesul de "eliminare" a candidaţilor a fost însoţit de comentarii în studio ce vizau dinamica electoratului în cel de-al doilea tur de scrutin. Practic, înainte de ora 21.00, postul Realitatea TV a comunicat prin excludere, numerele celor trei candidaţi rămaşi "cu şanse" pentru al doilea tur de scrutin", se arată în sesizarea transmisă CNA, semnată de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - AMP.

În acest context, CNA a decis să mai acorde o amendă de 7.500 de lei pentru Realitatea TV, pentru încălcarea art. 7 din Decizia nr. 853 din 2009, potrivit căreia "Prezentarea de sondaje de opinie cu conţinut electoral este permisă în condiţiile precizate la art. 19 din Legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare".

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de miercuri, modul în care Antena 3 a difuzat informaţiile despre alegerile pentru preşedintele României, în perioada 18 - 20 noiembrie.

În urma monitorizării, membrii CNA au constatat că în dezbaterile electorale, difuzate între 18 şi 20 noiembrie, de postul Antena 3 nu au fost prezenţi deloc reprezentanţii PDL.

Pe de altă parte, între 18 şi 20 noiembrie, pe Antena 3, au fost difuzate declaraţii ale membrilor PDL - Roberta Anastase, în direct de la Parlament, Sever Voinescu, o declaraţi de presă transmisă în direct şi două intervenţii prin telefon.

Totuşi, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei pentru încălcarea art. 3 din Decizia CNA nr. 853 din 2009, potrivit căruia "(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant" şi a art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus amendarea postului Antena 3 cu 7.500 de lei, iar Attila Szasz a propus o amendă de 10.000 de lei.

În urma mai multor rânduri de vot, propunerea lui Attila Szasz - de amendare a postului Antena 3 cu 10.000 de lei - a fost aplicată.

Totodată, CNA a decis miercuri să someze public postul Etno TV, care preluat televotul privind alegerile prezidenţiale, difuzat de postul B1 TV, vineri, 20 noiembrie. Postul B1 TV a fost somat, încă de duminică, 22 noiembrie, de CNA pentru difuzarea acestui televot, în intervalul de 48 de ore în care acest lucru era interzis.

În consecinţă, CNA a decis miercuri să someze public şi Etno TV, pentru nerespectarea Deciziei CNA nr. 853/2009, potrivit căreia "cu 48 de ore înainte de ziua votării (vineri şi sâmbătă) este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă".


Mediafax