Multora dintre noi le place sa vada numai partile bune ale oamenilor. De asemenea ne place sa credem ca ei vor cere ceva de la tine fara sa apeleze la alte tactici. Nu toti oamenii sunt perfecti, multi dintre ei vor apela la diverse siretlicuri pentru a obtine ceea ce isi doresc.

Articolul de fata se vrea a fi un fel de introducere in ceea ce as vrea sa va prezint in zilele urmatoare, tipurile de comunicare ale unei persoane si care ar fi cea mai indicata forma de comunicare.

Revenind la articolul de fata, manipularea este un siretlic folosit de multe persoane pentru a obtine ceea ce doresc. Atunci cand esti manipulat, evident nu te simti bine... dar cea mai rea parte a manipularii este ca de multe ori nici nu ne dam seama ca suntem manipulati.

Sa nu va inchipuiti ca vre-unul din comportamentele umane nu a fost studiat. Ne oprim deocamdata asupra a cinci comportamente pe care le au manipulatorii.

1. Se da bine pe langa tine: Pentru a obtine ceea ce vor, adesea, manipulatorii te vor face sa te simti bine pentru ca mai apoi sa iti ceara ceea ce vor. Persoana poate sa te laude si sa iti spuna ce bine te-ai descurcat la un anumit lucru. A te face sa te simti bine, echivaleaza in mintea lor cu imposibilitatea ta de a spune nu. Doar nu ai vrea sa ii faci sa creada ca nu ai meritat sa fi laudat, nu ? Ce ai putea sa faci ? Returneaza in mod subtil complimentele inainte sa spui nu.

2. Vina. Acest lucru nu se refera numai la catolici şi mamele evreice. A te face sa te simti vinovat este o tactica folosita de multi ani. Cel mai trist lucru la aceasta tactica manipulatoare este ca victimele cad prada cerintelor si simt ca TREBUIE sa faca asta nu ca VOR sa faca asta. In cazul unor relatii personale acest lucru creeaza o co-dependenta care nu este sanatoasa. Ce poti face ? Intreaba individul care iti cere ceva daca iti cer acest lucru pentru ca trebuie sa o faci sau vrei sa o faci. Daca iti spun ca tu vrei sa faci asta, spune-i ca nu vrei si ca incearca sa te impinga sa faci ceva care te face sa te simti inconfortabil.

3. Insistenta. Probabil una din cele mai folosite tactici. Daca o persoana iti cere ceva de nenumarate ori, fortand nota sau repetand la nesfarsit aceeasi intrebare, poate si sub alta forma... ajungi in cele din urma sa cedezi insistentelor. Ce poti face ? Intreaba persoana care iti cere ceva daca intelege sensul cuvantului "nu". Mai poti spune si ca cerand intr-una acelasi lucru a devenit deranjant si ca se apropie de depasirea limitei bunului simt.

4. Memorie selectiva. Aceasta este una din cele mai interesante tactici. Poti sa juri ca ai purtat o discutie despre un plan si toata lumea a fost de acord, si, intr-o zi, manipulatorul sustine ca isi aduce aminte de discutie dar in cu totul alt mod. Ce poti face ? Inregistreaza-ti discutiile... serios vorbind. Sau poate nu... dar cel putin sa ai un martor de fata care sa te sustina apoi daca manipulatorul insista pe versiunea lui.

5. Certaretul. Daca unei persoane nu ii iese exact ceea ce si-a propus e posibil sa te discrediteze si sa te faca sa te simti ca fiind tipul cel rau, ca si cum tu esti cel ce greseste. Ce poti face ? Fi ferm si spune in fata ca tacticile lor sunt neadecvate si de neacceptat.

Asadar, in viata este posibil sa dai peste tot felul de persoane care vor folosi diverse tactici in comunicare pentru a obtine ceea ce doresc.

Exista patru tipuri de comunicare, azi am vorbit despre manipulare, una din aceste tipuri din aceste tipuri.

Orice ar fi, ca sa eviti aceste situatii trebuie sa fi cu ochii in patru si sa fi atent la astfel de comportamente.Fiti fermi si evitati sa fiti calcati in picioare