Pana nu de mult obisnuiam sa petrec ore in sir in fata televizorului... fie ca era vorba de ceva la un post de televiziune, fie ca era vorba de un film sau un serial din calculator... cateodata imi pierdeam ore in sir in pat.

Acest comportament se pare ca nu e sanatos, cel putin asa sustine un studiu efectuat de oamenii de stiinta din Australia care au studiat obiceiurile a 8800 de persoane. Acestia au descoperit ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului poate mari riscul de a suferi de o boala cardio-respiratorie.


Studiul publicat intr-o revista de specialitate a aratat ca riscul de muri de o boala creste cu 11%, cu 9% sa capeti o boala asociata cancerului si cu 18% sa mori de o boala cardio-vasculara.

"Comparat cu persoanele care nu petrec mai mult de 4 ore in fata televizorului, persoanele care au acest obicei au 46% sanse sa moara de o boala si cu 86% sa moara de o boala cardio-vasculara."

Oamenii de stiinta ca aceste asocieri au fost facute excluzand si alti factori precum boli cardio-respiratorii, fumatul, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol din sânge, diete nesănătoase, circumferinţa taliei.

Cercetatorul David Dunstan spune ca studiul s-a concentrat mai ales pe comportamentul persoanelor care petrec foarte mult timp in fata televizorui, dar si persoanele care duc o viata sedentara, cum ar fi statul la birou pot dezvolta astfel de riscuri. Tot el mai sustine ca corpul uman a fost creat pentru a se misca nu pentru a sta o perioada lunga de timp.

De asemenea mai trebuie retinut ca nu numai persoanele obeze pot avea probleme de sanatate dar si cele care au o silueta normala. Studiul a fost efectuat in perioada 1999-2006.