Publicaţiile vechi de peste 50 de ani nu pot fi citite decât pe microfilme care se găsesc la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman Constanţa.

.Singurul  sistem de vizualizare al microfilmelor vechi se găseşte la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman şi datează din anii ’60.

Biblioteca Judeţeană I. N. Roman deţine la ora actuală doar copiile pe microfilm ale anumitor publicaţii pentru că la momentul constituirii instituţiei nu a fost posibilă şi realizarea colecţiilor. „Abia în anii '60 a fost transpusă pe microfilm întreaga presă dobrogeană“, a declarat Corina Apostoleanu, şeful Serviciului Informare bibliografică dobrogeană şi informare comunitară.


Bibliotecarul spune că în ultimii ani tot mai mulţi constănţeni sunt interesaţi să afle informaţii din ziare vechi, care nu pot fi regăsite decât pe microfilme. 

Microfilmarea documentelor este o tehnică folosită în special pentru prezervarea documentelor. Imaginile microfilmate sunt reduse de circa 25 de ori faţă de mărimea originală a documentului şi sunt păstrate pe microfilme, în role. Microfilmele deţinute de biblioteca din Constanţa sunt vizualizate de peste 40 de ani şi se află în stare foarte bună.