Asociaţia Industriei Muzicale din România (AIMR) informează că a strâns, în luna iunie, probe împotriva a 40 de internauţi utilizatori ai reţelei DC++, care încalcă Legea drepturilor de autor, urmând a trimite dosarele lor la poliţie.

AIMR va trimite dosarele cu probe privindu-i pe cei care au partajat fişiere muzicale pe internet la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul fiecărui inspectorat judeţean de poliţie, serviciu îndreptăţit să înceapă cercetarea prin percheziţie domiciliară.

Pe lista neagră a lunii iunie privind încălcarea Legii drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) prin partajarea de fişiere muzicale, AIMR nominalizează municipiile Bucureşti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfântu Gheorghe, respectiv mai multe localităţi din judeţele Cluj, Gorj, Neamţ, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botoşani şi Ilfov.

România conduce detaşat în topul 10 al ţărilor monitorizate de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), cu un număr de 913 hub-uri active în iulie 2010, fiind urmată, la mare distanţă, pe locul al doilea, de Italia, cu 526 de hub-uri. În top mai figurează Franţa, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul al zecelea situându-se SUA, cu 143 de hub-uri monitorizate.

Inspectorii AIMR urmăresc permanent informaţia partajată prin huburile DC++ de utilizatorii români, fapt care face posibilă şi generarea unor date statistice. Astfel, media înregistrată pe hub-urile DC++ în România a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu vârfuri de peste 100.000 de utilizatori activi în orele serii şi la sfârşit de săptămână. Cantitatea totală de informaţie partajată pe hub-urile româneşti la ora 17.00, într-o zi de luni, de exemplu, depăşeşte 17.000 terabytes, putând fi echivalată cu peste 4 miliarde de piese muzicale în format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme în format xvid.

AIMR recomandă iubitorilor de muzică şi de internet să aleagă radiourile online pentru a asculta piese sau voci noi, iar pentru a intra în posesia înregistrărilor muzicale să utilizeze magazinele online care comercializează legal albume sau mp3-uri, inclusiv tonuri de apel. Cumpărarea de albume şi mp3-uri nu include însă dreptul de a pune la dispoziţie prin internet înregistrările muzicale ale caselor de producţie.


Interesant sau nu, desi internetul romanesc e plin de site-uri de file sharing, pana acum AIMR a remis publicitatii numai comunicate prin care anunta actiuni penale impotriva utilizatorilor de DC++, un serviciu care a scazut din popularitatea enorma pe care o avea inainte datorita aparitiei altor serivicii gen Torrent.