În urmă cu ceva timp, scriind câteva articole,  vorbeam despre persoanele din anturajul nostru care sunt care mai de care mai complexe. Fiecare om are un caracter aparte şi este interesant într-o oarecare măsură pentru noi sau pentru grup. Fiecare dintre noi reprezentăm ceva, suntem apreciaţi sau criticaţi în funcţie de acel element care ne caracterizează.


Trecând peste acest mic preambul, vroiam să ajung la titlul articolului şi să spun că inspirtaţia de a scrie despre acest subiect mi-a venit azi de dimineaţă în timpul difuzării unei ştiri pe această temă. Mi-a atras atenţia pentru că studiind mai îndeaproape subiectul am inţeles că s-ar parea că am avut de a face cu astfel de persoane.


Probabil că de multe ori când v-aţi confruntat cu cineva sau aţi fost pus în situaţia de a spune ceva despre un individ aţi exclamat : "este un mitoman", fără să înţelegeţi însă ce înseamnă cu adevarat acest termen.

Mitomania reprezintă o patologie caracterizată prin tendinţa accentuată de a minţi. Bolnavii simt nevoia de a inventa o altă realitate, mult mai interesantă, pentru a ieşi, astfel, în evidenţă şi pentru a-şi ascunde slăbiciunile. Mitomanul nu poate realiza gravitatea problemei sale.



Dacă citim puţin fraza ajungem să caracterizăm mitomanii ca fiind de fapt cei ce mint. Deşi există foarte multe asemanări între mitomani şi mincinoşi se pare că totuşi există o diferenţă. Aşa că daca vi se pare că aveţi în jur persoane cărora le place să mintă mereu ar trebui să aveţi în vedere că mincinosul este cel care minte în mod intenţionat şi deliberat, care încearcă să-i înşele pe ceilalţi. Mitomanul spune lucruri neadevărate pentru că nu conştientizează acest lucru. El crede în ceea ce spune, neavând intenţia de a-i înşela pe cei din jur. Diferenţa dintre mincinos şi mitoman este una mare, aşadar.


Ar mai trebui de ştiut că există patru tipuri de mitomani: vanitosul (cel care se laudă), nomadul (persoana care încearcă întotdeauna să fugă de realitate), răutăciosul (încearcă să depăşească complexele de inferioritate spunând bârfe) şi perversul (inventează pentru a escroca).

Totodată mitomania este considerată ca fiind o boală ce ar trebui să fie evaluată şi tratată de către medicul psihiatru. Acesta poate găsi cauzele afecţiunii şi poate recomanda cea mai bună terapie. Pentru ca tratamentul să dea rezultate este necesară şi intervenţia medicului psiholog.