Nu cu mult timp in urma m-am intors de la un interviu dat pentru TVR si in care am fost rugat sa vorbesc despre tratatul ACTA si  efectele lui asupra utilizatorului de internet. Nu am sa incep sa dau detalii despre tot ceea ce inseamna asta, puteti urmari interviul in viitorul apropiat urmarind emisiunea cu "Ochii in patru", ce se difuzeaza lunea de la ora 22 pe TVR 1. 


Una din ideile pe care le-am sustinut ar fi ca internetul in sine a insemnat un proces de evolutie al omenirii si o sursa de informare si educare, instruire... cum vreti sa o luati. Se pare insa ca nu multi au inteles ca procesul normal al unui site este cel al evolutiei si al modernizarii, adica gasirea de metode noi si atractive de a iti pastra abonatii aproape de tine.


Am in jurul meu oameni care au inteles oarecum diferit ideea de folosire a internetului si a posibilitatilor oferite de el. Este greu de explicat de ce milioane de oameni din ziua de azi aleg sa lege prietenii si sa socializeze pe internet, sa isi mareasca lista de prieteni cu mii de utilizatori cu care nu ai absolut nici o legatura si cu care esti dispus sa impartasesti fel si fel de informatii personale. Unii se gandesc ca e "socializare", altii o iau sub forma "de largire a orizontului matrimonial", dar in general inseamna expunerea unor date personale care pot fi folosite impotriva ta la un moment, fara sa te afecteze prea tare sau dimpotriva. Cu toate astea sunt altii care au inteles ca uneori e o pierdere de timp si au renuntat la a mai folosi aceste site-uri de socializare. In sprijinul acestora sunt acele persoane care sub nici o forma nu doresc sa isi creeze un cont pe un astfel de site.


Cu toate astea, mai marii detinatori de astfel de site-uri s-au gandit insa ca omul din ziua de azi este pasionat sa isi actualizeze in fiecare zi statusul de pe reteaua de socializare si ca oricum nu conteaza forma de prezentare si "mediul ambiant" in care esti invitat sa iti petreci timpul in detrimentul socializarii in viata reala. 


Ce au omis acesti mari propietari ale celor mai mari baze de date personale din lume este insa ca tanarul din ziua de azi se plictiseste repede si ca va trebui intotdeauna surprins cu ceva nou. Doar ca unii au impresia ca a evolua spre ceva nou inseamna ca daca ne mutam pe o platforma am facut pasii spre o evolutie. Ce te faci insa cand constati ca de fapt aceasta trecere e de fapt intoarcerea la trecut. Indiferent de circumstantele in care are loc aceasta "evolutie", cred ca un om normal se gandeste de doua ori, daca cumva este cineva dispus sa faca pasi inapoi. De ce as fi de acord sa ma intorc la un site care desi acum nu stiu cati ani parea interesant acum promite sa arate mai mult decat penibil ? De ce as fi de acord prin absurd sa renunt la toate aplicatiile si jocurile pentru care mai intram pe acea retea de socializare pentru a ma "delecta" cu unele noi ? 
Sunt de acord ca unii dintre noi am fi bucurosi sa dam timpul inapoi si sa ne bucuram de anii ce au trecut, dar regula "involutiei" nu se aplica si pe internet.

Cu alte cuvinte, unul din site-urile ce batea recorduri de audienta isi da in curand obstescul sfarsit, asa ca am luat decizia de a imi inchide contul pe un site ce numai are nici un cuvant de spus si care se vede nevoit sa renunte. Incetul cu incetul, incepem sa facem curatenie pe ici colo, cat de curand as trece si la inchiderea unor conturi pe care acum unii le mai tin active doar in scopuri comerciale trimitandu-mi newslettere neinteresante.

RIP HI5 !