Nu sunt un nationalist convins, si nici un ultranationalist, daca ar fi sa ne gandim  atunci cand se abordeaza un subiect de acest gen.

Pe adresa mea de Facebook am primit azi o invitatie de semnare a unei petitii ce avea ca subiect un eveniment de care auzisem in urma cu 2 zile. Dupa ce am citit ce s-a intamplat, m-am simtit putin revoltat, dar am ales sa trec mai departe, pentru ca e un subiect de mult discutat.

Vorbesc aici despre cazul elevei romance din judetul Covasna care a indraznit sa se prezinte la liceu cu o bentita tricolora pe cap. Gestul se pare ca i-a scos din sarite pe colegii ei maghiari, care au jignit-o si au amenintat-o cu moartea.

Si cum un asemenea eveniment nu avea cum sa treaca neobservat, iata ca la doar cateva zile de la semnalarea evenimentului au aparut si primele reactii de sustinere din partea romanilor. Una dintre ele este, petitia Dreptate pentru eleva tricolora amenintata cu moartea!, lansata pe site-ul Yousign.

Prima data am aderat la ea, insa trebuie sa va marturisesc din capul locului, ca de multe ori imi place sa vad comentariile si reactiilor altor persoane ce au vizitat linkurile si articolele care le apreciez. Cum era de asteptat, petitia s-a bucurat de o popularitate destul de mare intr-un timp foarte scurt. Din pacate insa, optiunea de comentarii a starnit foarte multe valuri cand un etnic maghiar, "coleg" cu romanca noastra, a indraznit sa isi spuna punctul de vedere. Imediat dupa ce l-am citit, imaginatia mea s-a umplut de ganduri si opinii care m-au facut sa scriu si eu cateva randuri:


Este mai mult decat revoltator ca in propria tara, intr-o institutie de stat, o eleva este amenintata cu moartea de catre un coleg de o alta etnie, pentru ca a indraznit sa vina cu un insemn al tarii in care traieste.

De mai bine de 20 de ani, asistam cum toate partidele politice aflate la putere, se comporta ca si cum nimic nu s-a intamplat sub pretextul ca suntem o tara democratica si ca trebuie sa invatam ce inseamna toleranta etnica. Locuiesc in Dobrogea, un loc unde convietuiesc etnii rome, aromane, turco-tatare sau lipoveni. Toate aceste etnii au invatat sa convietuiasca in armonie cu populatia majoritara, primind tot ceea ce li se cuvine de drept si tot ceea ce poate sa ofere statul, din punct de vedere democratic.

Si cu toate astea, traim intr-o tara in care politicienii romani accepta sa fie condusi si manipulati de maghiari, pentru ca au nevoie de majoritate politica. Suntem tara in care acceptam ca ungurii sa ceara autonomie, sa arboreze drapeluri pe institutiile statului, fara ca vinovatii sa pateasca ceva, si tot noi suntem cei care acceptam sa fim injurati si amenintati de catre o populatie minoritara care a depasit de mult limitele bunului simt.

Ca politician este bine sa nu agiti apele, si sa indemni la calm si intelegere intre etnii pentru a evita conflictele. Dragi politicieni, de orice culoare ati fi, sunteti pusi in functie pentru a veghea asupra respectarii constitutiei acestei tari. Daca aveti probleme in a va aminti principiile de drept ale acestui stat, puneti mana pe citit.

Nimeni nu spune ca maghiarii trebuiesc inchisi sau izgoniti din tara etc. Este clar ca nu toti trebuiesc bagati in aceeasi oala, insa actele clare si evidente de atac la adresa suveranitatii si independentei statului de drept, la inalienabilitatea teritoriului tarii, jigniri aduse la adresa simbolurilor nationale si comportamente de genul amenintarilor cu moartea, pe care multi romani au ales sa nu le tolereze, semnand aceasta petitie, nu trebuiesc tolerate.

Toleranta inseamna a ignora sau a mai acorda inca o sansa celui care greseste. A tolera la nesfarsit ura unei etnii fata de populatia tarii in care locuieste, permitandu-i intr-una sa atace simbolurile si principiile statului de drept, inseamna sa ii permiti acelui om sa se creada mai presus de toti ceilalti, de toate celelate etnii care au inteles sa convietuiasca in armonie cu populatia tarii in care locuieste.

Aceste acte nu trebuiesc neaparat aspru pedepsite, insa nu trebuiesc tolerate. Mai presus de toate, indiferent care a fost cauza, amenintarea cu moartea este o infractiune si trebuie pedepsita conform legii. Motiv pentru care, o indemn pe "romanca" noastra sa depuna o plangere in acest sens, indemn autoritatile sa se sesize in acest caz, si ma astept din partea conducerii liceului si Inspectoratului Scolar sa ia masuri impotriva acestui elev.

Read more: http://www.yousign.org/ro/Bogdan-Chirea-m-104431#ixzz2OFqm1XzN