Am stat cateva minute sa gasesc un titlu pentru articolul asta si nu am gasit unul mai potrivit, poate si pentru ca am vazut recent productia romaneasca.

Despre nationala de fotbal a Romaniei, in general nu sunt prea multe de zis, caci in ultimii ani nu am facut mai nimic notabil, singurul lucru de care suntem in stare este sa ne tot agatam de trecut sau sa ne dam mari si tari cu vreo perfomanta a echipelor romanesti de club.

Desigur toti romanii se pricep la fotbal, si cand vreo echipa castiga, toti se declara fani de cand se stiu. Si din pacate nu e vorba doar de suporteri ci chiar si de comentatorii sportivi. Ce-i drept este ca unii mai rasariti si mai profesionisti, stiu sa faca diferenta dintre a pierde un meci cu capul sus, si una este sa te faci de ras.

Despre meciul de aseara dintre Romania si Olanda, nu sunt multe de zis, nu cred ca exista vreo urma de sansa ca o sa facem ceva. De altfel nici un suporter roman intreg la minte nu ar fi cerut aseara demisia lui Victor Piturca daca nu ar fi fost scosi din sarite de prestatia penibila a celor 11 amatori de pe teren in frunte cu antrenorul principal.

Dupa un meci de toata jena pe terenul Ungariei, unde ne duceam sa castigam, Victor Piturca a zis ca daca tot a reusit sa se califice in detrimentul lui Ajax, a bagat pe teren 7 stelisti. Stau si ma intreb unde Dumnezeu s-a mai pomenit ca o echipa nationala sa fie compusa din jucatorii unei singure echipe ? Pai daca tot a jucat Steaua, nu ar fi fost normal ca pe banca sa stea Reghe .. ca parca ala stia sa le dea mai bine indicatii jucatorilor ? Si cat de tupeist sa fii sa dai vina pe oboseala jucatorilor stelisti care au fost prea extenuati dupa meciurile din Europa League. Pai bre, nea Piti, nu stiu cati bani ti-o fi promis nea Gigi ca sa le mai creasca la baietii lui cota de export, dar la o tara de 20 de milioane de oameni, cu vreo 18 echipe in Liga 1, cativa stranieri... care mai misca si ei pe acolo, cred ca se gasea o echipa care sa se prezinte cat de cat mai onorabil.

Ca toti suporterii care au vazut meciul Romaniei de la Budapesta, aseara stateam si ma intrebam ce mama naibii cauta pe teren Cristi Tanase si marele atacant Bogdan Stancu... Cand joci in preliminariile unui campionat mondial normal ar fi sa ai o echipa care sa se poata compara cu adversarul. Dar daca ar fi sa ne comparam echipele, iata ce ar iesi:  Torje joaca la Granada iar Roben la Bayern Munchen; Mutu la Ajaxio iar van Persy la Manchester United.... mai continuam? Chipciu la Steaua iar van der Vaart in Germania, dupa ce a jucat la Real Madrid. Pantilimon, sta pe banca de rezerve de la Manchester City, poate si de aceea era mai mult visator aseara... Nu are sens sa mai intreb cu ce este asa de grozav "Gicu Grozav" si exemplele pot continua.

Despre viata personala a lui Piturca, nu are sens sa comentez... ca nu are rost. Cineva a facut totusi o compartie intre rezultatele lui Piturca si ale lui Anghel Iordanescu, cel care a avut poate cele mai bune rezultate cu generatia noastra de aur.

Iordanescu ii avea pe Hagi, Stelea, Popescu, Raducioiu, Petrescu, Lupescu, Moldovan, Sabau sau Lacatus iar Piturca ii are pe Dodel Tanase,Stancu, Pintilii, Bourceanu, Chipciu, Tatarusanu, Tamas sau Goian... Cum sa-i compari?

Ca sa facem haz de necaz, pe timesnewroman.ro, am citit niste randuri care m-au facut sa zambesc : "Selecţionerul Olandei s-a arătat dispus ca meciul să se rejoace, cu condiţia ca Piţurcă să introducă în teren 11 jucători profesionişti, nu amatori, ca aseară. El a fost însă refuzat de oficialii FRF, pe motiv că vor mai trece probabil decenii până când Naţionala va avea la dispoziţie 11 jucători profesionişti."

Concluzia finala este ca in filmul mai sus amintit, tacem din gura si mergem mai departe, acceptam situatia, ca romani ce suntem, si ne facem ca si cum nu s-a intamplat nimic.

Las-o bre ca merge asa.....