Titlul ar putea fi si mai general si as putea sa ma adresez suporterilor de fotbal constanteni, care de multe ori isi zic ultrasi, adica cei mai inflacarati fani ai echipelor pe care le sustin.

Da, surprinzator sau nu subiectul articolului are legatura cu sportul, cu fotbalul, pentru ca de mic copil am avut o pasiune, sa merg la meciuri de fotbal, chiar daca nu sunt cel mai inflacarat suporter.
Povestea mea cu fotbalul a inceput cand aveam 14 ani, cred, si seara, aflandu-ma impreuna cu prietenii pe strada, am asistat cum un grup de suporteri inflacarati cobora din mai multe autocare, inarmati cu steaguri, fluiere si pancarte si care au inceput sa marsaluiasca si sa scandeze numele echipei orasului din Navodari, pe atunci Midia Navodari. M-am alaturat grupului de suporteri si asa am aflat ca pe stadionul din oras se jucau meciuri de fotbal, al unei echipe proaspat promovate si unde intrarea era libera.

Ani la randul am inceput sa merg la stadion, si urmaream meciurile din Liga 2, disputate sambata de la 11, si care aduceau fata in fata combatante ce aspirau la un loc in prima liga. Asa am reusit sa asist la meciuri importante, din pacate de fiecare data promovarea se rata la mustata. Si cu toate astea meciurile din Cupa Romaniei care au adus pe gazonul stadionului din Navodari, echipe precum Rapid, Steaua, Craiova sau FC Arges au umplut pana la refuz stadionul.

E drept ca judetul Constanta are o istorie si o traditie in materie de fotbal, in perioada mea de tinerete mergeam la meciurile de Liga 2, si stiam ca in judet exista Farul, echipa ce juca in prima liga si care era fanion pentru echipele mici care aspirau sa ajunga la acelasi nivel.

Din neferecire peste toate echipele din judet s-a abatut un ghinion, lipsa de finantare din partea noilor investitori, a facut ca soarta sa aduca fata in fata in liga a doua echipele judetului. Asa se face ca Farul a ajuns in liga a doua, iar trivialitatile dintre suporteri, pe care nu le-am inteles niciodata, sa inceapa putin cate putin sa prinda radacini. De la injuraturi la pancarte cu texte injositoare, la violente de ordinul spart geamul autocarului suporterilor adversi.

Suferinta suporterilor de fotbal din tot judetul era insa abia pe la inceput. Rand pe rand Medgidia, Mangalia, Navodari si Constanta s-au zbatut sa reziste. Din pacate multe echipe nu au mai rezistat si s-au desfiintat, si asa se face ca dintr-un judet care a dat tarii cei mai importanti jucatori am ajuns sa ne zbatem in noroi.

Si dupa ce ani la randul, am vazut cum tribunele devin din ce in ce mai goale, pentru ca oamenii nu au mai avut ce sa vada, intr-un final soarele pare ca rasare din nou la mal de mare. Dupa ce am tot plans ca nu exista oameni care sa investeasca in fotbal, iata ca regele fotbalului romanesc, cum i-am spus noi, Gheorghe Hagi a venit la Constanta si a infiintat o Academie de Fotbal. Desigur a mai creat si o echipa de fotbal care a evoluat in Liga 2 si a reusit sa promoveze in primul esalon.

Toate astea s-au intamplat intr-o perioada in care echipa fanion a judetului s-a aflat mai mult in moarte clinica, vanduta de patron, fara sprijin financiar de la autoritati, Farul mai exista inca doar pentru ca o mana de oameni, suporteri ai echipei, si-au strigat disperarea in fata stadionului si prin oras, crezand insa ca in acceptiunea lor "In Constanta doar Farul Conteaza".

Din pacate, gustul amar al experientei a aratat ca in Constanta, nu prea mai conteaza nimic, nici macar performanta. Asa se face ca desi mai bine de jumatate de sezon, pe stadionul Farul s-au jucat atat meciuri de Liga 1 dar si de liga a doua, numarul de spectatori pe stadion a fost proportional cu cel de la meciurile echipei de handbal HCM, unde patron este presedintele Consiliului Judetean Constanta.

Si daca la handbal ne laudam cu performante laudabile, la fotbal anul acesta ne puteam lauda cu o performanta nemaintalnita, doua echipe constantene in primul esalon. Bucuria nu avea sa fie atat de mare, pentru ca una dintre ele a decis sa isi faca bagajele si sa se mute in alta parte unde este bine primita si unde autoritatile locale promit sa se implice. Viitorul lui Hagi se muta de  la Constanta, iar pe gazonul stadionului Farul isi doreste sa joace si nou promovata Sageata Navodari.

La nivel de cluburi, echipele din judet par a se intelege intre ele, anul trecut in ultima etapa Navodari a ales sa nu puna piedici echipei lui Hagi in ultima etapa, iar anul acesta, deja promovata, Sageata a ales sa joace cu echipa a doua in ultima etapa in care Farul Constanta era nevoita sa castige pentru a evita retrogradarea in liga a treia.

Si daca la nivel de cluburi sefii par ca se inteleg, nu acelasi lucru se poate spune despre suporteri. De la amenintari cu ruperea picioarelor, la injuraturi ce nu pot sa le reproduc, site-urile de sport de la noi sunt pline de comentarii de acest gen de la asa zisi suporteri de fotbal ce sustin ca sunt fani Farul.

In atare conditii stau si ma intreb daca noi ca locuitori ai Constantei, meritam sa avem echipa in Liga 1 si daca vom putea vreodata sa aspiram la pretentii de oras civilizat asa cum este Clujul, un oras cu doua stadioane de nivel european, si care sezonul acesta a avut doua echipe in Liga 1.

Jos palaria pentru acei suporteri adevarati de fotbal, care stiu ce inseamna performanta, sunt suporteri Farul, dar care stiu sa se bucure atunci cand judetul Constanta se poate lauda cu reusite in Liga 1.